null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Seks in coronatijd: waarom doen koppels het meer of juist minder?

Sommige stellen hebben elkaar door de coronacrisis weer helemaal gevonden tussen de lakens. Er werd zelfs gespeculeerd over een babyboom door de lockdown. Dit terwijl bij andere koppels het seksleven juist op een lager pitje komt te staan, ondanks dat ze samen meer tijd thuis spenderen. Seks in coronatijd: dit merken we hier volgens een seksuoloog van.

Waarom doet het ene stel het meer, en het andere juist minder?

Seks in coronatijd

De verwachting van velen aan de start van de lockdown in maart 2020 was dat met al dat thuisblijven het seksleven wel een boost zou krijgen. Toch blijkt dat erg verdeeld. Uit een lopende studie van de Universiteit Maastricht en Universiteit Leuven blijkt inderdaad dat er stellen zijn die in coronatijd meer seks hebben, maar ook een hoop duiken juist minder vaak met elkaar tussen de lakens. Onderzoeker en seksuoloog Marieke Dewitte legt aan Psychologie Magazine uit dat dat komt omdat koppels heel verschillend reageren op de coronacrisis.

Minder seks

Een van de oorzaken dat veel koppels juist in coronatijd minder seks hebben is volgens Dewitte het ontbreken van balans tussen tijd voor jezelf en samenzijn. Als je samen wakker wordt, samen ontbijt, samen thuiswerkt, samen luncht, kookt en daarna ook nog met elkaar op de bank ploft, om vervolgens weer samen naar bed te gaan, is die balans uit evenwicht. Daarnaast valt volgens de seksuoloog het mysterie weg. Voorheen ging je partner misschien in (mantel)pak naar de zaak en kwam terug met spannende verhalen, terwijl je hem of haar nu de hele dag in een joggingbroek achter een laptop ziet zitten. Dit is volgens Dewitte niet bevorderlijk voor je seksuele verlangens.

Minder aantrekkelijk

Daarnaast voelen sommige mensen zich minder aantrekkelijk, omdat ze bijvoorbeeld een paar coronakilo’s op zak hebben of minder aandacht aan hun uiterlijk besteden doordat ze alleen maar thuiswerken. Volgens Dewitte loop je als je minder mensen tegenkomt ook meer complimentjes mis. Bijvoorbeeld je collega die je even vertelt dat je er goed uitziet, of een vriendin die je kapsel complimenteert. Door dat soort complimentjes ga je je (onbewust) aantrekkelijker voelen. En dat kan er weer voor zorgen dat je thuis meer openstaat voor seksuele prikkels.

Lees ook:

Opvallend: op déze leeftijd hebben mensen de beste seks

De invloed van stress

De coronacrisis heeft veel mensen ook een hoop stress bezorgd. Zo piekeren mensen bijvoorbeeld over hun relatie, gezondheid en werk. En die stress kan op het gebied van seks op twee manieren uitpakken. De een heeft door stress een lager libido, terwijl sommige mensen door stress juist meer zin hebben in seks. Dit om spanning te ontladen.

Meer seks

Daarnaast hebben sommige koppels volgens Dewitte nu juist meer seks omdat ze in coronatijd meer rust en tijd hebben, die ze gebruiken om te investeren in hun relatie. Ook gebruiken sommige stellen die extra tijd om te experimenteren met avontuurlijke en spannende seks.

Je seksleven in coronatijd opkrikken

Dewitte legt uit dat stellen die al langere tijd samen zijn vaak efficiënt seks hebben. Je weet wat je moet doen om je partner tot een hoogtepunt te brengen. Dat is fijn, maar dat maakt het ook minder spannend. Als je in coronatijd je seksleven een boost wil geven kun je dus beginnen om elkaar weer opnieuw te ontdekken. Dat kan tussen de lakens, maar de seksuoloog tipt ook om elkaar eens spannende berichtjes te sturen, moeite voor elkaar te blijven doen en jezelf aantrekkelijk te maken. Klim na een dagje thuiswerken eens uit je joggingpak, dof jezelf op en trek iets moois aan waardoor je je zelfverzekerder voelt.

Als laatste sluit de Dewitte af met de boodschap om mild voor jezelf en je partner te zijn. We leven in een gekke tijd, dus volgens de seksuoloog moeten we er niet te zwaar aan tillen als je seksleven tijdelijk in een dipje zit.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Psychologie Magazine

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 06 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: waarom je nooit écht loskomt van je moeder, Marijke (60) kreeg een hersenbloeding, neem je medicijnen eens onder de loep, dít dieet past bij je en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden