Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Roodharigen hebben vaker seks en nog 8 feiten over deze haarkleur

Als je een bos met rood haar hebt, dan kun je trots zijn op je zeldzame kleur: roodharigen komen namelijk het minst voor. En bij zo’n bijzondere haarkleur horen ook een heleboel bijzondere feiten.

Maar of je nu overal even blij mee moet zijn…

Roodharigen zijn moeilijker te verdoven

Een onderzoek van de Universiteit van Louisville heeft aangetoond dat roodharigen zo’n 19 procent meer verdoving nodig hebben dan mensen met donker haar. Dit komt waarschijnlijk doordat roodharigen een lagere pijngrens hebben als gevolg van een mutatie in hun pigment.

Roodharigen hebben vaker seks

‘Blondes have more fun’, wordt er weleens gezegd. Dat mag wel zo zijn, maar roodharigen hebben meer seks. Dit is gebleken uit een Duits onderzoek van het Hamburg Research Institute waarbij zo’n zesduizend vrouwen ondervraagd zijn. Roodharigen bleken meer sekspartners te hebben en vaker het bed in te duiken.

Roodharigen hebben meer kans op huidkanker

Zo’n tweeënhalf meer kans dan brunettes of blondines, blijkt uit een analyse van de International Journal of Cancer. Dit komt door een genetische mutatie, waardoor hun huid gevoeliger is voor de zon; zij maken minder melanine aan. Dit is het stofje dat je huid beschermt tegen de zon en wat het bruin maakt wanneer je lang in de zon hebt gelegen. Daarom worden roodharigen vaak ook (bijna) niet bruin op vakantie.

Roodharigen gaan niet uitsterven

Omdat de populatie met roodharigen zo klein is, wordt er vaak gezegd dat ze met uitsterven bedreigd worden. Dit is echter niet waar, legt wetenschapper Maggie Koerth-Baker uit. Hoewel maar 2 procent van de bevolking rood haar heeft, draagt 4 procent van de bevolking wel het gen met zich mee. Als je sproeten hebt, is de kans groot dat ook jij het roodharigen-gen in je hebt. Zo kunnen twee brunettes gewoon een kind met rood haar krijgen.

Roodharigen zijn vaker linkshandig

Raar maar waar: roodharigen worden vaker linkshandig geboren. Dat komt door een gen dat vaak in een duopakket komt met het roodharigen-gen.

Roodharigen worden nooit grijs

Fijn om te weten: als je een bos met rood haar hebt, kun je ervan op aan dat je later niet grijs wordt. Het pigment dat haar rood maakt, zal namelijk met de jaren vervagen, waardoor het uiteindelijk blond of wit wordt, maar nooit grijs.

Roodharigen hebben minder haar

Blondines en brunettes hebben gemiddeld zo’n 140.000 haren op hun hoofd, terwijl roodharigen er gemiddeld maar 90.000 hebben. Maar ze hoeven zich geen zorgen te maken: vaak zijn deze haren wel een stuk dikker dan dat van blondines en brunettes, waardoor hun bos net zo vol lijkt.

Roodharigen trekken sneller bijen en wespen aan

Hoewel dit niet door een grote studie is bevestigd, bevestigen veel roodharigen dat bijen en wespen op hun haar af lijken te komen. Wellicht komt dit doordat de felle kleur ze aan bloemen doet denken?

Bron | Reader’s Digest

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden