overgang vreemdgaan Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Relatietherapeut legt uit: dít is de link tussen vreemdgaan en de overgang

Slecht slapen, minder zin in seks, stemmingswisselingen: de overgang brengt een hoop veranderingen met zich mee. Ook je relatie krijgt het soms flink te verduren. Door veranderende hormonen ligt een plotselinge drang om vreemd te gaan op de loer. Een deskundige legt uit hoe dat zit.

We bespreken het met relatietherapeut Marieke Proper, gespecialiseerd in overspel.

Hormonen veranderen

Eerst even een stap terug: wat gebeurt er allemaal in die hormoonhuishouding? Marieke: “Vanaf je veertigste neemt het vrouwelijk hormoon oestrogeen, ook wel bekend als het zorghormoon, met pieken en dalen af. Je hebt daardoor minder zin om voor je gezin te zorgen.” Wat eerder, zo rond je 35ste, daalt het hormoon progesteron, een angstremmer. “Wanneer dat hormoon afneemt, kan dat betekenen dat je sneller angstig of onzeker wordt.” Je durft misschien niet meer voor een groep te spreken of gaat minder graag naar buiten. Die angst heeft ook invloed op je relatie. “Je kunt ineens denken: is dit het nu? Wil ik de rest van mijn leven met deze partner doorbrengen? Het gras kan groener lijken aan de overkant. Maar ook andersom: vindt mijn partner me nog leuk?”

Overgang en vreemdgaan

Vrouwen zijn meestal tussen de 51 en 52 wanneer hun menstruatie een jaar uitblijft. Je spreekt dan van de menopauze. De fase daarvoor, de premenopauze, begint al een stuk eerder. “Vrouwen hebben dan niet altijd in de gaten dat hun hormonen veranderen,” legt Marieke uit. Als hun relatie niet lekker loopt, denken ze niet meteen dat dit aan de overgang kan liggen, omdat er vaak ook andere relatieproblemen spelen. Volgens Marieke is het vaak de partner die het gedrag als eerste linkt met de overgang. “Pas rond de menopauze merken vrouwen echt grote veranderingen, zoals slecht slapen, snel geïrriteerd zijn of geen zin hebben in seks (met je eigen partner). Soms herkennen ze zichzelf niet meer terug.”

Oerbrein

Dat je tijdens de overgang geen zin hebt in seks met je eigen partner betekent niet dat je helemaal geen seksdrive meer hebt. “Sommige vrouwen hebben wel zin in seks met iemand anders dan hun partner. En dat heeft deels te maken met een biologisch proces. Tegen het eind van de premenopauze heb je als vrouw niet meer zoveel eitjes. Het kan zijn dat je dan op zoek gaat naar mogelijkheden om jezelf alsnog voort te planten, met iemand anders. Je overweegt dat niet écht, maar dat komt voort uit je oerbrein”, aldus Marieke. “Sommige vrouwen voelen deze drang, maar doen er niets mee. Er is natuurlijk meer voor nodig om ook echt vreemd te gaan. Je kunt overgang niet aanwijzen als de enige oorzaak van overspel.”

Risicogebied

In de overgang zijn vrouwen kwetsbaarder voor overspel, merkt Marieke. Maar wat maakt dat ze toegeven aan die behoefte? “Stel, je bent wat onzekerder vanwege de hormoonveranderingen én je hebt relatieproblemen, die je samen niet kunt oplossen, dan kom je in een risicogebied voor overspel”, legt ze uit. En dan kan een heel klein zetje al voldoende zijn. “Als iemand in je omgeving – en dat is vaak een collega - jou plotseling veel aandacht geeft, kun je daar ineens vatbaar voor zijn.” Vijftien jaar eerder had je die stap misschien nooit gezet. Sterker nog: “Er zijn vrouwen die bij me komen en zeggen: dit past helemaal niet bij mij, ik heb dit nooit eerder gedaan.” Ook neemt het mannelijk hormoon testosteron na je veertigste toe. “Dat maakt dat je vaker de deur uit gaat, meer met jezelf en je carrière bezig bent, en dus meer mensen ontmoet. Er gaat een nieuwe wereld voor je open.”

Voorkom overspel

Niet elke vrouw in de overgang is gevoelig voor overspel. “Er zijn ook vrouwen die hun hormonen op een gezonde manier in balans weten te houden. Als je relatie ook in balans is, kun je die fase prima doorkomen.” Leefstijl speelt een grote rol. “Door meer te letten op voeding, sport en ontspanning heb je meer zelfvertrouwen en balans, waardoor je minder bevestiging van een ander nodig hebt. Je bent daardoor minder ontvankelijk voor een complimentje van buitenaf.” De koppels die Marieke in haar praktijk ontvangt, zitten vaak al heel diep in een overspelsituatie. Om dat te voorkomen, is het belangrijk om vroeg aan de bel te trekken. “Merk je een sterke drang naar vreemdgaan? Open zo vroeg mogelijk het gesprek met je partner. Kijk goed naar je relatie: wat kun je doen om weer in verbinding te komen met elkaar? Het vraagt soms om serieuze aanpassingen, maar daarmee voorkom je een hoop leed.”

Meer informatie vind je op Marieke’s website.

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden