null Beeld

Plassen voor, na, of tijdens de seks? Dít zeggen artsen erover

Als het gaat om de seksuele gezondheid van vrouwen zijn er veel mythes en verkeerde informatie die in het rond gaan. Vrouwen krijgen bijvoorbeeld vaak te horen dat ze altijd na de seks moeten plassen. Maar waarom eigenlijk? En werkt het ook echt?

Mindbodygreen sprak met artsen en deskundigen op het gebied van seksuele gezondheid om de waarheid te achterhalen over plassen na het vrijen.

Is het nodig om na de seks te plassen?

Plassen na de seks wordt ook wel postcoïtaal plassen genoemd en is een nuttige manier om urineweginfecties (UTI's) te voorkomen, vertelt uroloog Vannita Simma-Chiang aan Mindbodygreen. Er is geen gedegen onderzoek geweest naar hoe effectief het plassen na de seks is, maar toch raden veel artsen het wel aan als een algemene gezonde gewoonte.

Vrouwen hebben in de vagina een anatomisch nadeel om twee redenen: lengte en nabijheid. De typische lengte van de plasbuis is tussen de twee en drie centimeter vergeleken met 15 tot 29 centimeter bij mannen met een penis. Daarnaast vind de plasbuis zich naast de vaginale opening. Door seksueel actief te zijn, zullen er overal vloeistoffen zijn die zowel goede als slechte bacteriën kunnen bevatten. Volgens Simma-Chiang bestaat er een grote kans dat de slechte bacteriën in de blaas terecht komen. Door na de seks te plassen, worden de bacteriën uit de plasbuis gespoeld, waardoor het minder waarschijnlijk is dat het daar een infectie veroorzaakt.

Lees ook

Dít is waarom mensen in de herfst meer zin hebben in seks

Gemengde resultaten

Hoewel veel artsen het aanbevelen, heeft onderzoek naar de effectiviteit van plassen na het vrijen gemengde resultaten opgeleverd. In een oudere studie in de Jounal of Clinical Epidemiology bleek dat studenten die altijd plassen voor en na de seks, minder snel urineweginfecties kregen. Maar weer in een andere studie werden vrouwen vergeleken met terugkerende urineweginfecties met vrouwen zonder een voorgeschiedenis om hun risicofactor beter te begrijpen. Er was geen significant verband te vinden.

Dit betekent dat hoe nuttig plassen na de seks ook mag lijken, het geen gegarandeerde preventieve methode is tegen een urineweginfectie. Sommige vrouwen zijn gewoon meer vatbaar voor een infectie dan anderen. Het maakt dan geen verschil of je na het vrijen plast.

Plassen voor de seks

Een veelvoorkomend misverstand is dat je alleen na de seks moet plassen. Ervoor is ook nuttig en gezond zegt seksuoloog Gigi Engle tegen Mindbodygreen. Het hebben van een volle blaas tijdens de seks kan namelijk behoorlijk ongemakkelijk zijn. Er is niet onderzocht dat plassen voor de seks een urineweginfectie voorkomt, dus als je de behoefte voelt om voor de seks te plassen, is het zeker een goed idee om te gaan.

Door artsen aangeraden

Hoewel er geen sterk onderzoeksbewijs is, raden artsen aan om na het vrijen te plassen als een goede manier om bacteriën uit de plasbuis te spoelen. Zo verklein je de kans op een mogelijke urineweginfectie. Plassen voor de seks is misschien niet zo nuttig bij het voorkomen van urineweginfecties, wel kan het je helpen om meer aanwezig te zijn in het moment en meer plezier te beleven.

Bij vrouwen die te maken hebben met een terugkerende urineweginfectie wordt aangeraden om een arts te bezoeken.

Bron | Mindbodygreen.com

Beeld | iStock

v

Tanja van Kempen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden