Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Over déze relatieproblemen praten mannen het meest in therapie

Relatieproblemen: welk koppel heeft ze niet. Niet voor niets wordt vaak gezegd dat een relatie hard werken is. Relatietherapeuten weten dat als geen ander.

Therapeuten luisteren dag in, dag uit naar de honderden problemen en vragen waarmee stellen worstelen. Maar welke relatieproblemen ervaren mannen eigenlijk het meest? Verschillende internationale relatietherapeuten delen met Huffington Post welke uitspraken van mannen zij het meest in hun praktijk horen.

1. 'Ik weet niet wat ik moet doen als mijn partner boos wordt'

Of het nou met een reden is of niet: als je partner ontploft van woede, is het moeilijk om daar een tegenreactie op te geven. En daar zit het probleem, volgens sommige therapeuten. Want waarom komen mannen vaak meteen met een reactie of proberen ze oplossingen aan te dragen? Misschien heeft je partner alleen maar behoefte aan een luisterend oor. Therapeute Anna Pos geeft aan geregeld mannen te behandelen die van huis uit niet geleerd hebben hun emoties verbaal te uiten. "Het kan een nieuwe taal voor ze zijn en het is ons werk om hun emotionele woordenschat uit te breiden." Zo leren mannen bijvoorbeeld beter om met woorden steun te geven als hun partner kwaad wordt. Of juist om aan te geven wat die boosheid met hen doet.

2. 'Ik ben bang dat ik met de verkeerde persoon ben getrouwd'

Twijfels over je relatie kunnen er na verloop van tijd insluipen: wat nou als deze persoon niet de ware is? Therapeut Kurt Smith heeft voornamelijk mannen in zijn praktijk. Hij adviseert zijn cliënten bij dit soort relatieproblemen zich af te vragen waarom je je zo voelt. "Te veel mensen gaan er naïef van uit dat de aantrekkingskracht en verliefdheid die ze in het begin hadden, altijd zal blijven. Dat is niet zo, tenzij je eraan werkt."

3. 'Ik heb het gevoel dat mijn partner me constant zit te betuttelen'

Controleren of hij wel het goede wc-papier heeft gekocht in de supermarkt, zuchten dat hij wéér de vuilniszak niet buiten heeft gezet. Dit soort vormen van betutteling kan mannen flink ergeren. "Maar vrouwen hebben vaak het gevoel dat ze geen andere optie hebben om dingen gedaan te krijgen," legt Smith uit. "Veel mannen menen het echt als ze zeggen iets te gaan doen. Alleen laten ze zich snel afleiden, waardoor ze het vergeten. We werken in therapie dan aan een betere communicatie. En ik geef mannen handvatten om de verleiding van afleiding te weerstaan."

4. 'Ik snap niet zo goed wat mijn partner van me verlangt'

Psycholoog Ryan Howes constateert in zijn praktijk dat mannen het vooral moeilijk hebben met de gemixte signalen die hun partners afgeven. Hij noemt een voorbeeld: "Ze vraagt hem om zich meer emotioneel te uiten. Maar als hij zich dan kwetsbaar opstelt, heeft ze daar voor zijn gevoel weer kritiek op." Hij adviseert zijn mannelijke cliënten in zo'n geval om te vragen wat zijn partner nou écht wil. Om te luisteren en te proberen samen tot een oplossing te komen. Dit in plaats van de 'oplossing' waarvoor de meeste mannen kiezen: het te negeren, waardoor de frustratie aan beide kanten alleen maar oploopt.

5. 'Hoe kan ik mijn partner gelukkig maken?'

Geregeld geven mannen in de praktijken van de therapeuten aan het lastig te vinden hun partner gelukkig te maken. "Ik probeer ze dan duidelijk te maken dat je iemand anders niet gelukkig kúnt maken," vertelt Howes. "Een man kan daar wel bij helpen door zijn partner liefde en aandacht te geven. Maar zijn of haar geluk is niet iets wat hij moet herstellen. Als je partner ongelukkig is, zal hij of zij daar toch echt zelf aan moeten werken en desnoods voor in therapie moeten gaan." Mannen kunnen volgens Howes wel aan hun eigen geluk bouwen en moeite doen om erachter te komen wat voor hen werkt. "Zijn geluk en positieve moeite kunnen dan aanstekelijk werken."

6. 'Mijn partner schaamt zich voor onze relatie'

Zeker de homoseksuele klanten van huwelijkstherapeut Jon-Paul Bird komen vaak met problemen over hun seksleven of seksuele geaardheid de praktijk binnen. Zo kan een partner net uit de kast zijn gekomen of geen steun van de familie krijgen. En daardoor wordt schaamte of een bepaalde terughoudendheid in de hand gewerkt. "Dat verschil in hoe je een relatie ervaart, kan zich uiten in verwarring, frustratie en gekwetste gevoelens," weet Bird. "Goede communicatie is hierbij heel belangrijk."

7. 'Ik voel me niet gewaardeerd'

In de praktijk van huwelijks- en familietherapeut Kate Stoddard geven sommige mannelijke cliënten aan dat ze goedkeuring van hun partner missen. Dit komt volgens haar doordat de maatschappij van mannen verwacht dat ze onafhankelijk zijn. Maar ook mannen zijn dol op complimenten, zeker van degene van wie ze houden. "Vaak realiseren stellen zich niet dat ze geen dankbaarheid uiten tegenover hun geliefde," aldus Stoddard. "Daardoor krijgen mannen en vrouwen het gevoel dat alles wat ze voor die ander doen als vanzelfsprekend wordt aangenomen en niet wordt gewaardeerd. Het is belangrijk om je partner daar op een vriendelijke manier op te wijzen."

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Huffington Post

Beeld | iStock

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden