null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Ouders met zó veel kinderen krijgen de minste slaap

Dat je met kinderen gedag kunt zeggen tegen een goede, ononderbroken nachtrust, dat is geen verrassing. Dat het uitmaakt hoéveel kinderen je hebt, is ook best logisch. Maar het zit misschien iets anders dan je denkt.

Het is namelijk geen kwestie van hoe meer kinderen, hoe minder slaap.

Weinig slaap

Matrassenfabrikant Amerisleep deed een enquête onder 31.621 mensen en ontdekte een paar interessante dingen. Ouders met drie kinderen krijgen gemiddeld de minste slaap. Dat is nog niet zo vreemd, want dat betekent drie keer zo veel kans op een onderbroken nachtrust. Maar de onderzoekers ontdekten ook dat ouders met vijf kinderen gemiddeld de meeste slaap krijgen, evenveel als ouders met maar één kind. Ze slapen zo’n negen uur in een periode van 24 uur.

Grote families

Nicole Cannon, slaapconsultant, legt uit dat dit helemaal niet zo verrassend is. Tegen de tijd dat ouders vijf kinderen hebben, hebben ze een manier gevonden om hun tijd om te slapen te maximaliseren. Hoe groter de familie, hoe relaxter de ouders over het algemeen worden. Bovendien zijn er in grote families vaak oudere kinderen die af en toe op de jongsten kunnen passen, waardoor ouders wat extra tijd over hebben voor een dutje.

Multitasken

Nog een onverwacht resultaat is dat vrouwen meer slaap krijgen dan mannen, ongeacht het aantal kinderen. De onderzoekers vermoeden dat dit komt doordat vrouwen vaker multitasken, wat vermoeiend is voor de hersenen. Hierdoor hebben ze meer slaap nodig dan mannen, iets wat ook wordt bevestigd door onderzoek van de International Sleep Foundation. Bovendien blijven vrouwen vaker thuis voor de kinderen, waardoor ze overdag vaker de kans hebben om een dutje te doen. Wil jij graag een groot gezin, maar hield de gedachte aan nooit meer lekker doorslapen je tegen? Dan hoef je je daar geen zorgen meer om te maken, het kan na de derde alleen maar beter worden.

Bron | GoodtoKnow

Beeld | iStock

null Beeld

Lekker slapen heeft een heleboel te maken met lekker wakker worden. En dat doe je met het natuurlijke licht van de Wake Up Light. Zo word je op een natuurlijke manier gewekt en voel je je frisser en energieker. Bestel hem nu met 45 procent korting.

Quirine BrouwerGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden