null Beeld

Ouders bemoeien zich steeds vaker met het onderwijs

Kun jij je nog herinneren dat jouw moeder vroeger meeging op schoolreisje of dat jij langs het zwembad je kind stond aan te moedigen tijdens het schoolzwemmen? Tegenwoordig blijkt het veel lastiger te zijn om ouders te vinden die een handje willen helpen, maar ze bemoeien zich wel graag met de lesmethodes. 

Mee op schoolreis

Dat ouders vroeger als 'hulpje' voor de leraren klaar stonden, was eigenlijk niet meer dan normaal. Wie kan het zich niet herinneren dat pap of mams mee 'mocht' op schoolreisje? Uit onderzoek, van DUO Onderwijsonderzoek & Advies en onderwijsvakblad Didactief, onder vijfhonderd leerkrachten in het basisonderwijs, blijkt dat er nog maar weinig vaders en moeders te porren te zijn om de handen uit de mouwen te steken voor zowel leraar als kind. Maar liefst twee derde van de leraren geeft aan dat het in de afgelopen vijf jaar steeds moeilijker is geworden om een ouder te vinden die wil meehelpen bij een schoolse activiteit. Nog erger is het, dat ruim de helft van de docenten, zich daardoor wel eens genoodzaakt voelt om een activiteit, zoals een schoolreisje, niet door te laten gaan.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bemoeien met het onderwijs

Daar staat, volgens 54 procent van de onderwijzers, tegenover dat ouders zich in de afgelopen vijf jaar wél meer met de onderwijsmethodes van de school van hun kind zijn gaan bemoeien. Vaker dan voorheen worden docenten, via e-mail, door ouders bevraagd over de wijze van lesgeven. Maar liefst 52 procent van de ouders schijnt zich daar intensief mee bezig te houden. Ook vragen ze steeds vaker een tussentijds gesprek aan.

null Beeld

Wil jij lekker met je kind of kleinkind op stap? Neem ze mee naar de musical Mamma Mia! Nu met maar liefst 20 euro korting per kaart in de Margriet Shop!

Bron | Metronieuws

Beeld | iStock

Lieke Beemsterboer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden