Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Op zo veel mensen word je gemiddeld écht verliefd in je leven

Sommige mensen geloven dat je in je leven slechts één grote liefde kunt hebben, terwijl de ander elk jaar een nieuwe partner heeft. Uit onderzoek is gebleken dat je in je leven op drie mensen écht verliefd wordt.

Tijdens die drie keer dat we verliefd worden, worden we telkens op een andere manier verliefd.

Hoe vaak verliefd?

Het onderzoek werd gedaan door Elephant Journal en vond plaats in Engeland waar 3.000 Britse mannen en vrouwen ondervraagd werden. Hoewel we allemaal onze eigen invulling geven aan liefde, blijkt dat de gemiddelde mens drie keer verliefd wordt in een leven en wel op drie verschillende manieren. Dit zijn de verschillende fases van liefdes:

Je eerste liefde: idealistisch

De eerste liefde is vaak een liefde die goed lijkt. Je bent in eerste instantie tot over je oren verliefd, waarbij je helemaal opgaat in de relatie. De vlinders in je buik slaan toe waarbij je droomt van een toekomst samen: met z'n tweeën tegen de wereld. Je hebt nog geen vergelijkingsmateriaal en alles lijkt rozengeur en maneschijn. Tot het echte leven om de hoek komt kijken, je groeit als persoon en je de naïviteit ontgroeit. Je groeit vervolgens uit elkaar omdat de liefde uiteindelijk helemaal niets voor jou bleek.

Lees ook:

Dít betekent het volgens een psycholoog als je ineens verliefd bent op een ander

Je tweede liefde: leren

Na de teleurstelling van een eerste liefde, ga je op zoek naar een tweede liefde waarbij je warmte zoekt. Tijdens deze verliefdheid leer je jezelf goed kennen. Je leert dingen over jezelf en ook over patronen die je in de toekomst wilt doorbreken. Zo kom je erachter dat deze liefde drama en leugens kent. Ondanks dat deze liefde spannend lijkt, werkt het op de lange termijn natuurlijk niet. Je moet eerlijk zijn tegen jezelf: er zit geen toekomst in deze relatie.

Je derde liefde: onverwacht

Gelukkig bestaat er nog een derde, onverwachte liefde. Deze partner biedt je evenwicht op het moment dat je het niet had verwacht. Met twee ervaringen achter de rug kun je met deze partner échte verbintenis aangaan. Je voelt een klik en je kunt compleet jezelf zijn bij de ander. Natuurlijk moet je hard werken aan een relatie. Maar jullie weten allebei dat het in deze relatie goed zit en nog jaren samen zullen blijven. Tips nodig? Dít kunnen we leren van het langst getrouwde stel ter wereld.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Metrotime.be

Beeld | Getty Images

Tanja van KempenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden