null Beeld

Op vakantie met je schoonfamilie? Zó houd je het leuk

Op vakantie gaan met je schoonouders is niet voor iedereen de gewoonste zaak van de wereld. Heb je plannen om er samen op uit te gaan? Maak het jezelf makkelijk en pas deze tips toe.

Uit onderzoek van de website acties.nl blijkt dat een derde van de 1.083 ondervraagde Nederlanders liever thuisblijft dan dat zij met hun schoonouders op vakantie gaan. Van de vrouwen zegt veertig procent liever niet met de ‘koude kant’ op vakantie te willen, bij de mannen is dat 32 procent. Driekwart van de jongeren zegt er 'geen enkel probleem' mee te hebben om er met zijn of haar schoonfamilie tussenuit te gaan.

Heb je een vakantie met je schoonfamilie in het vooruitzicht? Lees dan vooral (ruim) voor vertrek onderstaande tips en laat je inspireren.

  1. Bepreek de vakantie van tevoren en maak afspraken met elkaarHet kan helpen om van tevoren met elkaar te gaan zitten en de vakantie door te nemen. Wat zijn de plannen? Staan er uitstapjes op het programma? En zo ja, is het de bedoeling dat iedereen hieraan deelneemt of hoeft dat niet? En gaan jullie elke dag samen (uit) eten? Spreek duidelijk jullie verwachtingen naar elkaar uit, zodat jullie van elkaar weten waar waarde aan wordt gehecht. Maak duidelijke afspraken.
  2. Maak van tevoren een potNiets is zo vervelend als gesteggel over geld. Maak van tevoren een pot en zorg dat er rekening wordt gehouden met ieders budget. Dat voorkomt vervelende situaties (denk aan: 'Vandaag betalen wij niets, want wij hebben gisteren de boodschappen al betaald') én irritatie. Uiteraard is een keer de hele familie trakteren op een ijsje of een drankje op het terras een leuk gebaar. Doe vooral waar je je goed bij voelt.
  3. Gun elkaar de ruimteHet is vakantie, dus dat betekent (voor de meesten): tijd voor ontspanning. En dat kan voor iedereen een andere activiteit betekenen. Zo vermaakt je schoonmoeder zich misschien het liefst met een boek, en kan je zwager er geen genoegen van krijgen om de omgeving te verkennen. Gun elkaar die ruimte. Kies ervoor om samen wat activiteiten te doen, je bent immers samen weg, maar zorg er ook voor dat er ruimte is voor ieders individuele behoeften. Ga bijvoorbeeld eerst 's ochtends met zijn allen op stap, zodat daarna iedereen tijd voor zichzelf heeft.
  4. Geven en nemenZoals in elke (schoon)familie geldt: het is een kwestie van geven en nemen. Je bent met zijn allen op vakantie en dat betekent dat iedereen zich moet aanpassen aan die situatie. Maar dat betekent niet dat je passief hoeft toe te kijken als je schoonzus de invulling van de hele vakantie lijkt te willen bepalen. Wees assertief en spreek duidelijk jouw wensen uit en stel bijvoorbeeld zelf een gezamenlijke activiteit voor. Houd het bij jezelf door je zinnen met 'ik' te laten beginnen, oftewel pas het zogenaamde 'ik-model' toe. Lees meer over assertief communiceren op assertief.nl.

Heb jij ook nog goede tips? Laat het ons weten via Facebook!

Fijne vakantie en veel plezier met elkaar!

Bronnen | acties.nl, assertief.nl

Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden