null Beeld

Ontrouw bespreken? Het kan met déze bijzondere kaarten

Vermoed

jij dat je partner je al een tijdje niet meer trouw is, maar vind je het lastig

om dit aan te kaarten? Relatietherapeut Anoek Gerlings en ervaringsdeskundige

Rik Heijmen ontwikkelden zogeheten ‘Aankaart-kaarten’ die je kunnen helpen om

dit moeilijke onderwerp bespreekbaar te maken en –nog belangrijker – om je

relatie te herstellen.

Wij spraken Anoek Gerlings over de bijzondere kaarten.

Doel van kaarten

Met teksten als ‘Ik weet het’ en ‘I know I’m not the only one’ zijn de aankaart-kaarten allesbehalve subtiel. Toch dienen de kaarten volgens Anoek Gerlings een hoger doel: namelijk het bespreken van ontrouw én het nemen van vervolgstappen om de relatie te herstellen. “Vaak is de ontrouw al ter sprake gekomen maar wordt het ontkent. Je kunt deze kaarten daarom inzetten op een manier die bij je past. Door de boodschap die je erbij schrijft of erbij zegt, geef je er je eigen kleur aan.”

Lees ook: Drie redenen waarom mensen vreemdgaan volgens een relatietherapeut

Ontrouw komt vaak voor

Maar moet je überhaupt wel verder willen na ontrouw? Volgens Gerlings is dit een vraag die absoluut het onderzoeken waard is. “Er zijn veel meer mogelijkheden dan je denkt. Als je maar weet hóe.” Volgens de relatietherapeut krijgt twee van de vijf stellen met ontrouw te maken, maar zoeken de meeste stellen geen hulp om hiermee om te gaan. “Terwijl dit juist wél heel belangrijk is: “Het herstel kun je vergelijken met revalidatie na een ongeluk. Het kost tijd en het is hard werken, maar er is wel een goede kans van slagen. Wel is er één belangrijke voorwaarde: je moet weten hoe.”

Hoe ga je verder na ontrouw?

Gerlings ontwikkelde daarom – samen met ervaringsdeskundigen – een laagdrempelig online programma waarmee stellen in 16 weken tijd hun relatie kunnen herstellen. Tijdens dit programma leer je onder andere hoe je je vertrouwen in je partner kunt herstellen en hoe je negatieve patronen kunt doorbreken. Het doel is om meer verbinding en intimiteit te creëren. Gerlings: “Wat we vooral terugkrijgen van mensen die ons programma volgen: het helpt ze elkaar te begrijpen, elkaars pijn te zien, het vertrouwen weer te helen, om te gaan met het verdriet, de woede, de jaloezie. Het is zoveel wat er op je afkomt en stellen zitten er vaak zó anders in (de één op een roze wolk, de ander wanhopig) dat houvast enorm steunend is.”

Wil jij een aankaart-kaart naar je ontrouwe partner sturen? Je kunt hier gratis de kaarten versturen.

Artikelen van Margriet ontvangen in je

mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron en beeld | Monsley.com

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden