null Beeld

Online flirten: ‘Ik was net een puber, ik voelde me begeerd’

Natuurlijk ben je dol op je partner. Maar als je al jaren samen bent, kan er wat sleur optreden. En als je dan op social media opeens aandacht krijgt van die leuke jongen van vroeger… Kan dat je eigen relatie zomaar een oppepper geven.

Nicole, 54 en dertig jaar getrouwd, vond Pieter, een oud-schoolgenoot, terug via Facebook. Na de nodige ‘hoe gaat het met jou, wat doe je tegenwoordig en ben je getrouwd?’-vragen stapten ze over naar Messenger. Daar waar je met elkaar kunt chatten zonder dat alle Facebookvrienden meelezen.

Andere wending

Het gesprek nam toen al snel een andere wending. “Ineens schreef hij dat hij vond dat ik geen dag ouder was geworden. Een paar dagen later gooide hij er nog een schepje bovenop: hij keek met plezier naar mijn profielfoto. En weer wat dagen later tikte hij dat hij ook al mijn andere foto’s mooi vond. Noem het kinderlijk, maar ik huppelde de rest van de dag door het huis.

Ik dacht: wat heerlijk dat iemand dat tegen mij zegt en vroeg me tegelijkertijd af wanneer mijn man voor de laatste keer had gezegd dat 'ie met plezier naar me keek.” Dat de aandacht van Pieter verslavend was, geeft Nicole ruiterlijk toe. “Het is misschien niet heel gepast, maar terwijl mijn man zich druk maakt om een voetbalwedstrijd op tv flirt ik online met Pieter. Gewoon vanaf de bank, naast mijn man.”

Flirten of vreemdgaan?

In dit tijdperk vol Facebook Messenger, Instagram Direct, privéberichten op Twitter en zelfs LinkedIn kun je je voorstellen dat digitaal flirten heel wat gemakkelijker gaat dan vroeger, vaak zonder dat je het zelf doorhebt. Een leuk zinnetje met dubbele betekenis is immers zo getikt. Hoeveel mensen het doen is moeilijk in te schatten. Omdat vreemdgaan nou eenmaal moeilijk in cijfers te vangen is. Er bestaat namelijk geen vaste definitie van vreemdgaan. Voor de één is het een zoen, voor de ander daadwerkelijk met een ander naar bed gaan.

Geschat wordt dat ongeveer 75 procent van de mensen weleens op de een of andere manier een slippertje maakt. Mannen én vrouwen. Hoeveel van hen dat in een digitale omgeving doen, is niet bekend. Maar als je bedenkt dat ruim 10 miljoen Nederlanders Facebook hebben, ruim 4 miljoen Instagram en 11 miljoen WhatsApp, dan kun je er wel van uitgaan dat ook het digitaal vreemdgaan nog best een hoog percentage is. Hoewel… Echt vreemdgaan vinden veel mensen het niet. Want hoe erg is als je een beetje flirt met een ander die je toch nooit ziet?

Onschuldige flirt

Voor Nicole had het flirten ook iets onschuldigs. Pieter zat op de middelbare school bij haar broer in de klas, twee klassen hoger dan zij. “Via mijn broer hoorde ik af en toe hoe het met hem ging, maar nadat hij naar de andere kant van het land was verhuisd, verwaterde dat contact. Op een middag was ik alleen thuis en besloot ik op Facebook op zoek te gaan naar oude bekenden. Meer met het idee om even in hun leven te spieken dan om echt contact te zoeken. Pieters account was privé en mijn nieuwsgierigheid – hoe zou het met hem zijn? – won het van mijn voornemen niet lukraak vriendschapsverzoeken te versturen.

Voor ik het wist had ik op de knop geklikt. Een paar minuten later had hij me al geaccepteerd en waren we digitaal bevriend.” Nadat ze wat heen en weer schreven over hun levens, werd de toon flirteriger. “Pieter vroeg bijvoorbeeld niet meer: ‘Wat ga je vandaag doen?’ Maar: ‘Zo, schoonheid, en hoe ziet jouw dag eruit?’ Of hij stuurde me in de ochtend een berichtje met: ‘Goedemorgen, mooiste meisje van klas 3b’. Ik vond dat heerlijk. En deed net zo hard mee, want ik stuurde dan weer een berichtje als: ‘Zeg, interessante jongen van twee klassen hoger, heb je een leuke dag gehad?’” Het was voor Nicole een speelse manier van aftasten hoe ver ze kon gaan. Ze vond het opwindend en wilde onderzoeken waarom ze zo blij werd van zo’n simpel zinnetje als: ‘Ik kijk graag naar je foto’s.’

Wachten op zijn berichtjes

“Dat digitaal flirten bracht een andere soort spanning in mijn leven. Ik merkte dat ik op zijn berichtjes ging wachten. Dat ik blij was als hij iets stuurde en dat ik teleurgesteld was als hij dat niet deed. Mijn man merkte ook dat mijn humeur ergens door werd beïnvloed. Als ik blij was, vroeg hij was er aan de hand was en als ik chagrijnig door het huis liep ook. Ik gaf de overgang maar de schuld. Natuurlijk heb ik me afgevraagd of het wel kan wat ik doe. En of het wel eerlijk is tegenover mijn man. Want was dit niet gewoon een verkapte vorm van vreemdgaan?

Hoewel ik het zelf onschuldig vind, denk ik niet dat mijn man het zou begrijpen. We zijn dertig jaar getrouwd en drieëndertig jaar samen. We hebben een goede relatie en ik houd oprecht van hem, maar we zijn toch in een soort kabbelende modus beland. Het is niet zo dat we als broer en zus samenleven, maar heel plat gezegd: die gierende spanning is er nu echt wel van af. Dat flirten ziet hij als vreemdgaan, terwijl ik denk: ik doe er toch niemand kwaad mee?”

Seksuele fantasieën beleven

Flirten zonder de deur ervoor uit te hoeven gaan… Het lijkt niet alleen gemakkelijk, maar vooral ook ‘veilig’. De verleiding om een stap verder te gaan is immers minder groot als je in je dagelijkse kloffie op de bank hangt en een pikant berichtje naar iemand stuurt. Volgens Rik van Lunsen, seksuoloog en auteur van Seks! is dit online geflirt een moderne manier om je seksuele fantasieën te beleven.

We hebben namelijk allemaal fantasieën over seks en die kunnen we vormgeven op verschillende manieren: een opwindende film in je hoofd laten afspelen, denken aan een geweldige vrijpartij of je gedachtes opschrijven en delen. Die fantasieën zijn een belangrijk onderdeel van seks, óók met je partner, omdat je die nodig hebt om je beter te focussen op het krijgen van een orgasme.

'Ik voelde me begeerd'

Nicole werd blij van die online aandacht. Het aftasten, het nadenken over wat je schrijft en hóé je dat dan schrijft, wachten op antwoord… Ze vond het heerlijk. “Ik voelde me gezien, begeerd zelfs. Ik was net een puber. Maar het belangrijkst is misschien wel dat dit voor een onverwachte impuls in mijn relatie zorgde. Ik was blij, opgeruimd, kreeg energie en juist die kleine veranderingen vielen mijn man op. Hij zei ineens: ‘Wat ben je toch een prachtige vrouw.’ Dat had hij al heel lang niet meer gezegd.''

''We hebben veel samen meegemaakt – kinderen, banen, eigen bedrijven begonnen, huizen gekocht en verkocht – en hechten er beiden veel waarde aan dat we nog samen zijn. Inmiddels zijn de kinderen goed terechtgekomen is ons werk stabiel en hebben we een leuk huis waarin we samen oud kunnen worden. Onze relatie is daardoor ook in een rustiger vaarwater gekomen. Mijn man is daar tevreden mee, maar ik vind mezelf te jong om hier genoegen mee te nemen. Ik heb wat meer spanning in mijn leven nodig.”

Zelfde relatie, nieuw begin

Relatietherapeut en seksuoloog Esther Perel zegt in haar boek Liefde in verhouding: een nieuw perspectief op trouw en ontrouw dat we vreemdgaan om verschillende redenen. Maar er is wel één overeenkomst; het is een vorm van zelfontdekking. Een zoektocht naar een nieuwe of verloren identiteit. Wie was je voordat je die vrouw werd met die lange relatie waarin je je toch tot elkaar gaat verhouden? Wie was je voordat je in dat kabbelende seksleven terechtkwam?

Veel mensen hebben het gevoel dat ze ‘léven’ als ze merken dat een ander geïnteresseerd in hen is, als er met ze wordt geflirt. Het brengt die ‘oude ik’ terug, die ze uit het oog waren verloren. Esther Perel noemt een affaire, wat je digitaal vreemdgaan ook zou kunnen noemen, een poëtische vlucht waarin je jezelf opnieuw kunt uitvinden. En daarmee kun je ook met andere ogen naar je relatie kijken en die óók opnieuw uitvinden. Een affaire, of dat nu on- of offline is, hoeft niet het einde van een relatie te betekenen, het kan ook een nieuw begin zijn.

'Online flirten is zo erg nog niet'

Het online flirten dat Nicole deed, was niet alleen iets waar zij zelf blij van werd. Met die hervonden blijdschap ging ze ook anders, of zelfs beter, naar haar man kijken. Hij zag er voor zijn leeftijd eigenlijk best goed uit. En ze zag ineens hoe ondernemend hij eigenlijk is. “Hij had vanuit het niks zijn eigen bedrijf opgebouwd. En hij was een familieman pur sang. Dingen die ik allemaal heel aantrekkelijk in een man vind, maar bij mijn eigen man een beetje uit het oog was verloren. Dat exemplaar dat bij mij thuis op de bank zat, was toch zo gek nog niet.

Op een avond keek mijn man voetbal, ik zat aan tafel achter mijn laptop. Even wilde ik antwoorden op een berichtje van Pieter die met een knipogende smiley vroeg wat ik aan het doen was, maar ik bedacht me. In plaats daarvan appte ik mijn man. Ik tikte vanaf de plek waar ik zat dat ik heel graag naar hem keek en daar zo ontzettend blij van werd. Mijn man keek verrast op zijn telefoon en daarna naar mij. En deed wat ik niet had verwacht: hij zei niks, maar appte terug. Dat was helemaal niks voor hem.

Maar hij begreep mijn virtuele uitnodiging als geen ander. Ik vond het buitengewoon opwindend. Een kwartier later lagen we samen in bed en hadden we seks alsof we voor het eerst met elkaar in bed lagen. Nee, dat online flirten is zo erg nog niet.”

null Beeld

Nog niet uitgelezen? Deze Margriet bestel je snel en simpel terwijl je op de bank zit!

BESTELLEN >

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden