null Beeld

Ongetrouwde vrouwen zonder kinderen zijn het gelukkigst, zegt wetenschapper

Het beeld dat we hebben van het eenzame ‘kattenvrouwtje’ klopt van geen kanten, zegt gedragsexpert en professor Paul Dolan. Ongetrouwde vrouwen die alleen wonen en geen kinderen hebben zijn vaak gelukkiger dan vrouwen met een relatie.

Daarnaast zouden ze ook gezonder zijn en langer leven.

Maatstaven van geluk

Professor Dolan is een expert in gedragswetenschappen en geluk aan de London School of Economics. De wetenschapper legt uit hoe traditionele maatstaven van sociaal succes, zoals een huwelijk en kinderen, niet gelijk lopen met onze maatstaven voor geluk. Dit vertelde hij tijdens het Hay Festival in Wales afgelopen jaar.

Mannen komen tot rust

Volgens hem zijn vrouwen over het algemeen ongelukkiger in een huwelijk, terwijl mannen juist wel gelukkiger zijn wanneer ze getrouwd zijn. Mannen komen vaak ‘tot rust’ wanneer ze getrouwd zijn. Ze nemen minder persoonlijke risico’s en hebben meer succes op werk. Hierdoor zijn ze gezonder en gelukkiger. Vrouwen voelen zich in een huwelijk vaak net zo gelukkig als dat ze vrijgezel waren, en middelbare getrouwde vrouwen voelen zich zelfs vaak ongelukkiger.

Lees ook:

Single? Met deze 10 tips wordt het jouw beste Valentijnsdag ooit!

Sociale verwachtingen

Professor Dolan legt uit dat vrouwen vaak trouwen vanwege sociale verwachtingen van de maatschappij, maar dat dit niet altijd bijdraagt aan hun geluk. “Je ziet een vrijgezelle vrouw van veertig, die nooit kinderen heeft gekregen. Ach, wat zonde. Misschien ontmoet ze op een dag een man en zal haar leven beter worden. Nee, misschien ontmoet ze wel de verkeerde man en wordt ze ongelukkig en ongezond, en gaat ze eerder dood,” legt Dolan zijn standpunt uit.

Vrijgezel leven omarmen

Ongetrouwde vrouwen die hun vrijgezelle leven durven omarmen, zijn daarom gemiddeld gezien gelukkiger dan getrouwde vrouwen. Als vrouwen als vrijgezel ongelukkig zijn, dan ligt dat volgens Dolan aan de druk die ze voelen van de maatschappij om aan sociale verwachtingen te voldoen. Niet aan het ontbreken van een man.

Bron | The Guardian

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden