null Beeld

Onderzoek: grootouders die op de kleinkinderen passen leven vaak langer

Ben jij een oppasoma of opa en komen de kleinkinderen vaak bij jou over de vloer? Dat blijkt heel goed te zijn voor je gezondheid. Uit onderzoek blijkt namelijk dat grootouders die regelmatig oppassen op hun kleinkinderen vaak langer leven. 

De Duitse studie toont aan dat mensen van 70 jaar en ouder, die vaak voor hun kleinkinderen zorgen, gemiddeld een aantal jaar langer leven dan leeftijdsgenoten die dat niet doen.

Oppassen

Voor het onderzoek werden meer dan 500 ouderen tussen de 70 en 103 jaar bestudeerd. De grootouders die regelmatig op de kinderen passen blijken gemiddeld langer te leven, dan zij die geen kleinkinderen hebben of niet regelmatig ingezet worden als oppasoma of -opa. Een erg interessante uitslag, vinden de onderzoekers.

Zorgtaken geven een doel

De onderzoekers denken dat het te maken heeft met het hebben van bepaalde doelen en taken op een dag, die de ouderen mentaal en lichamelijk bezighouden. Weten dat zij verantwoordelijk zijn voor de zorg van de kleintjes, geeft grootouders een doel en dat is goed voor de psychische gezondheid. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon heel leuk om tijd door te brengen met de kleinkinderen, waardoor opa's en oma's meer gelukshormonen aanmaken.

Lees ook: Onderzoek: ouderen die actief met kleinkinderen bezig zijn, zijn gelukkiger

Niet te vaak oppassen

Maar pas op: de wetenschappers laten ook weten dat te vaak oppassen juist weer stressvol kan zijn voor opa’s en oma’s. Zorg dus, zowel als ouder als grootouders, dat het oppassen op de kleinkinderen enigszins beperkt blijft. Een gemiddelde belangstelling en goede relatie is volgens hen juist wat deze positieve werking heeft op de mentale en lichamelijke gezondheid van de grootouders. In dit onderzoek is geen onderzoek gedaan naar grootouders die de volledige zorg voor een kleinkind op zich nemen.

Geen kleinkinderen

En mocht je geen kleinkinderen hebben, dan betekent dat volgens de onderzoekers niet dat ouderen niks kunnen doen op dit gebied. Het belangrijkste voor de ouderen blijkt te zijn dat ze voor iemand zorgen, en behulpzaam zijn. Ook het helpen van je volwassen kinderen of vrijwilligerswerk doen, kan op een vergelijkbare manier helpen je levensverwachting te verlengen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Trendnieuws, NHS

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden