null Beeld

Niet meer verliefd op je partner? Zo herken je de signalen

Zit je relatie in een dipje of ben je echt niet meer verliefd op je partner? Van vlinders in je buik tot al jarenlang onvoorwaardelijk van elkaar houden; laten we vooropstellen dat iedere relatie en elke verliefdheid voor iedereen anders is. Je kunt ervoor kiezen om het te blijven proberen en de handdoek niet meteen in de ring te gooien als je merkt dat je gevoelens minder zijn. Maar deze signalen duiden er op dat het misschien beter is om uit elkaar te gaan.

Weinig zo pijnlijk als een break-up, maar toch is het soms wel de beste keuze.

Geen zin in fysiek contact

Natuurlijk kun je af en toe wat minder zin hebben in je partner. Een dipje in affectie komt vooral veel voor op het gebied van seks. Maar merk je dat je zelfs al tegen een kus, knuffel of handen vasthouden opziet? Ga dan toch eens te rade bij jezelf of je een relatie nog steeds ziet zitten. Minder aanraking is niet gek, zeker niet bij een lange relatie, maar helemaal geen behoefte aan fysiek contact kan wel een signaal zijn dat je misschien niet langer samen moet zijn.

Elkaar ontwijken

Naast het gebrek aan fysiek contact is een ander signaal dat je niet meer verliefd bent op je partner dat je steeds meer afstand neemt. Niet alleen door elkaar minder aan te raken, maar ook door elkaar steeds meer te ontwijken. Plan je het liefst je hele weekend vol waarbij je je partner niet ziet? Dat kan natuurlijk een keer gebeuren en het is goed om je eigen leven te houden. Maar merk je dat je dit ook doet om je partner letterlijk te ontlopen? Dan kan dat een signaal zijn dat jullie relatie niet meer werkt. In plaats van uit te kijken om na een lange werkdag samen op de bank te ploffen, kijk je op tegen het moment dat je naar huis moet.

Nooit meer nieuwe dingen ontdekken

De balans tussen tijd vrijmaken voor de ander en je eigen leven behouden blijft voor veel mensen lastig. Daarom maken veel koppels juist nieuwe herinneringen met elkaar, bijvoorbeeld door samen een nieuwe hobby uit te voeren, op reis te gaan of andere nieuwe dingen te proberen. Zeker in het begin van een relatie wil je het liefst alles samendoen. Niet zo gek dat dat na verloop van tijd minder wordt, maar mocht je helemaal geen behoefte meer voelen om samen tijd te spenderen? Dan kan dit toch een teken aan de wand zijn.

Lees ook: Drie wetenschappelijke redenen waarom mensen in ongelukkige relaties blijven hangen

Geen interesse in elkaar

Ook hierbij geldt dat je waarschijnlijk vooral in het begin van je relatie alles wat de ander doet razend interessant vindt. Je wil alles weten en je hebt elkaar veel te vertellen. Na jaren samenzijn kan het een soort routine zijn dat de ander in je leven is. Je neemt het al gewoon aan. Maar merk je dat je eigenlijk nooit meer aan je partner denkt? Of je je niet afvraagt hoe het met de ander gaat of wat hij of zij aan het doen is? Dan kan dit een teken zijn dat je weinig behoefte hebt om nog samen te zijn met je partner en dat jullie uit elkaar groeien.

Een vriendschappelijke relatie

Het is natuurlijk fantastisch als je partner naast je grote liefde ook je beste vriend is. Maar merk je dat dat stukje verliefd zijn eigenlijk helemaal verloren is gegaan en het eigenlijk meer een vriend is geworden? Dan zou dat zomaar kunnen betekenen dat dat gedoofde vlammetje ook niet meer gaat branden.

De relatie beëindigen

Het blijft natuurlijk lastig te bepalen of je echt een punt achter je relatie moet zetten, wanneer je de signalen opmerkt dat je niet meer verliefd bent op je partner. Merk je bijvoorbeeld dat je constant emotioneel raakt en je steeds moet huilen? Of voel je steeds weer frustratie omdat vechten voor elkaar geen zin meer heeft? Vraag je dan goed af hoe lang je dit soort emoties nog kunt dragen. Mentaal kan dit erg zwaar zijn en soms is dan de lastige keuze om een punt achter jullie relatie te zetten toch de beste optie.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Beautify, VIVA

Beeld | iStock

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden