Margriet logo
null Beeld Marloes Bosch
Beeld Marloes Bosch

PREMIUM

Moet je vertellen dat de vriend van je vriendin over de schreef is gegaan? Annette Heffels geeft advies

Janny (59) weet niet of ze er goed aan doet om haar vriendin te vertellen wat diens vriend bij haar heeft gedaan.

Janny

Janny: “Mijn vriendin heeft sinds een aantal maanden een nieuwe vriend, met wie ze heel gelukkig is. Ik was blij voor haar dat ze een nieuwe liefde had gevonden, want na een huwelijk van 25 jaar besloot haar man dat hij niet meer van haar hield en bleek hij al maanden een relatie met iemand anders te hebben. Mijn vriendin voelde zich oud en afgedankt en had het gevoel dat ze de rest van haar leven alleen zou blijven. Want welke man zou nog iets willen beginnen met een vrouw van haar leeftijd. En bovendien; welke man zou ze nog ooit kunnen vertrouwen?

Toen ze haar vriend ontmoette, zagen we haar opbloeien en weer worden wie ze was. Maar nu is er iets gebeurd op een feest bij mij thuis, waar zij ook was, met hem. Iedereen had flink gedronken. Hij liep met mij naar de keuken om te helpen met opruimen. Mijn vriendin zat met anderen nog buiten in de tuin. Toen pakte hij me ineens vast en begon me te zoenen. Hij zei dat hij dat al de hele avond had willen doen en dat ik dat volgens hem ook wilde. Ik was zo overvallen dat het even duurde voor ik hem van me af duwde en weg ben gelopen.

Moet ik mijn vriendin vertellen wat er is gebeurd?”

Annette adviseert

Ik vind dat een moeilijke vraag. Je hebt gezien hoe gelukkig je vriendin is met deze man en je wilt haar dit geluk niet ontnemen. Je bent echter ook bang dat haar vertrouwen opnieuw wordt beschadigd. Bovendien is het moeilijk om iets geheim te houden, terwijl jullie heel hecht zijn. Ze zal merken dat je het contact met haar vriend uit de weg gaat en vragen waarom. Als ze ontdekt dat hij niet zo trouw is en dat jij zijn avances voor haar hebt verzwegen, beschadigt dat het vertrouwen in hem én in jou. Haar reactie zal mede worden bepaald door haar mening over flirten of zoenen met een ander, of hij vaker over een grens gaat bij andere vrouwen en of drank een rol speelde bij dit incident.

Eerlijkheid is belangrijk in relaties en in vriendschap. De ontdekking van oneerlijkheid bij iemand die je vertrouwt, komt hard aan en kan een relatie flink beschadigen. Vraag je je misschien ook af of je zelf naar hem wel duidelijk genoeg bent geweest?

Kortom: stel jezelf de vraag waarom je dit incident wil vertellen of verzwijgen. Is het vanwege een licht schuldgevoel, of om je vriendin te beschermen? Denk je dat ze die bescherming nodig heeft of kan ze zelf haar grenzen aangeven wat betreft intimiteit met anderen. Als hij altijd wat flirterig is met andere vrouwen zal dit voor haar niet nieuw zijn en hoort dit bij het onderzoeken in de beginfase van een relatie wat je wel en niet accepteert van de ander.

Geen duidelijk antwoord dus, maar het advies om de kosten en de baten van eerlijkheid inzake dit geheim zorgvuldig af te wegen.

Elke week beantwoordt Annette Heffels een lezersvraag over relaties. Wil je ook een vraag insturen? Dat kan hier.

null Beeld

Over Annette Heffels

Annette Heffels is klinisch psycholoog. Ze studeerde pyschologie aan de Rijksuniversiteit van Utrecht en specialiseerde zich als psychotherapeut. Ze is getrouwd en heeft een zoon, twee dochters en twee kleinkind.

Dit artikel komt uit het Digitale Magazine van Margriet. Benieuwd wat er nog meer in staat? Klik hier.

Annette HeffelsMarloes Bosch

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden