null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Moederschap zorgt er voor dat je sneller oud wordt

Zwanger zijn en moeder worden is natuurlijk iets bijzonders. Wanneer er na 9 maanden zwangerschap uiteindelijk een nieuw mensje wordt geboren, zitten de meeste moeders dan ook gelijk op een roze wolk. Toch kleeft er ook een klein minpuntje aan het moederschap.

Al die gebroken nachten hebben namelijk een minder leuke bijkomstigheid: uit onderzoek blijkt dat het moederschap er voor zorgt dat vrouwen sneller oud worden.

Levensduur van een celkapje

De onderzoekers baseren deze conclusie op de lengte van telomeren. Dit is een soort kapje dat ons DNA beschermt in de chromosomen. Dit herhalend stukje DNA heeft echter niet het eeuwige leven; elke keer als een cel (waarin de chromosoom zich bevindt), zich deelt, neemt de lengte ervan af.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Werkelijke leeftijd

Op een gegeven moment zijn de telomeren dan ook zo kort, dat een cel zich niet meer kan delen. Vanaf dat moment treedt het verouderingsproces in en sterft een cel langzaam af. Kort gezegd: aan de hand van de lengte van dit stukje DNA kunnen onderzoekers je leeftijd inschatten. En wat blijkt: de telomeren zijn korter bij vrouwen die een kind hebben gebaard.

Moederschap meer impact dan roken

De telomeren van vrouwen die minstens één kind hebben gebaard, zijn volgens de onderzoekers gemiddeld zo’n 4,2 procent korter dan die van vrouwen die geen kinderen hebben. “Daarmee heeft het krijgen van kinderen een grotere negatieve impact op de levensverwachting dan bijvoorbeeld overgewicht of roken”, aldus de onderzoekers.

Zwangerschap maakt jonger

Opvallend genoeg lijken de cellen tijdens de zwangerschap juist jonger. “Het is interessant dat een zwangerschap iemand tijdelijk ‘jong’ doet lijken. Toch blijkt er een blijvende relatie te bestaan tussen het aantal zwangerschappen en een versnelde biologische leeftijd”, aldus onderzoeker Christopher Kuzawa.

Lees ook

Hilarische tekening van zwangere vrouw vliegt het internet over

Bron|Scientias, Nature

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden