null Beeld

Moeders laten kinderen meer risico nemen tijdens het spelen dan vaders

Het zijn niet de vaders maar de moeders die eerder bereid zijn hun kinderen risico te laten nemen tijdens het spelen. Dat blijkt uit onderzoek van veiligheid.nl en stichtingopvoeden.nl.

30 procent van de moeders zegt hun kinderen aan te moedigen risico’s te nemen tijdens het spelen, tegenover nog geen 16 procent van de vaders. Op de vraag over risicovol spelen: ‘Zou jij je kind toestaan wat jij vroeger deed?’ antwoordt 58 procent van de vaders ‘Nee’. Bij de moeders ligt dat percentage op 41 procent, zo bericht ad.nl. De 251 ondervraagde ouders hebben vroeger zelf vooral in bomen geklommen, zelfstandig buiten gespeeld en vuurtjes gestookt.

Over het algemeen staan ouders vooral spelen op hoogte en met gevaarlijke voorwerpen niet toe. Ook stoeispellen en kijken wie het sterkst is vinden veel moeders en vaders niet oké.

De vaders zijn vooral terughoudend in de categorieën hoogte en klimmen (70 procent van de vaders tegen 59 procent van de moeders) en gevaarlijke voorwerpen (77 procent vaders t.o.v. 66 procent moeders). Waarom juist vaders willen dat hun kinderen minder risico’s nemen tijdens het spelen? Daar zijn de beide organisaties (nog) niet achter.

'Té beschermd spelen'

De opdrachtgevers van het onderzoek maken zich al langer zorgen om ‘té beschermd spelen’. Uit een studie van de Noorse pedagoge Ellen Beate Hansen Sandseter blijkt dat dit grote, nadelige gevolgen kan hebben voor de ontwikkeling van kinderen. Risicovol spelen zorgt voor meer zelfvertrouwen en bovendien heeft het een positieve invloed op de fysieke gezondheid, het doorzettingsvermogen en de sociale vaardigheden van een kind.

'Nieuwe dingen leren door zélf te doen'

Steven Pont was als ontwikkelingspsycholoog en gezinstherapeut betrokken bij het onderzoek en legt uit waarom we gewoon rustig moeten toekijken als een kind over een sloot wil springen. “Bedenk je: hoe erg is het als het fout gaat?” zo zegt hij op lindanieuws.nl.

"Risicovol spelen betekent eigenlijk dat kinderen nieuwe dingen leren door ze zélf te doen. Neem bijvoorbeeld skiën, dat leert een kind niet uit een boekje. Ook niet als jij ski-expert bent en hem of haar er alles over vertelt. De enige manier om te leren, is door het te doen,” zegt hij.

De ontwikkelingspsycholoog geeft tips aan ouders om hun kind risicovol te laten spelen zonder dat het in gevaarlijke situaties belandt. “Vraag je steeds af hoe noodzakelijk je instructie of waarschuwing is. Gaat iets fout, dan betekent dat het voor de psychologische ontwikkeling van het kind juist dat het goed gaat. Als hij over de sloot wil springen en je denkt dat hij het niet haalt, kun je ook zeggen: ‘Het is 23 graden, de zon schijnt, probeer het maar lekker.’ Kijk, in de winter moet je dat natuurlijk niet doen. Maar als je het alleen maar afkeurt, leert een kind er niets van.”

Jongvolwassenen in therapie

“Het lijkt erop dat, nu we minder kinderen hebben, we steeds banger worden en ze overal voor willen beschermen. Hierdoor onthouden we kinderen hun ontwikkelingsmogelijkheden. Je moet ergens mee vertrouwd worden voordat je zelfvertrouwen kunt opbouwen. In Nederland zijn veel jongvolwassenen in therapie omdat ze niet goed kunnen omgaan met hoe weerbarstig en hoekig het leven kan zijn. Vaak heeft dat te maken met een té beschermde opvoeding," aldus Steven Pont.

Over de uitkomsten van het onderzoek zegt hij: "Moeders grijpen in als ze een gevaarlijke situatie zien, maar vaders hebben al de neiging dat te doen als ze zien dat hun kind iets sneller of slimmer zou kunnen aanpakken. Dat kun je opvatten als voorzichtigheid, maar het is dus helemaal nergens voor nodig. Laat kinderen lekker zelf uitvogelen hoe ze het snelst een huis van lego bouwen of aan de andere kant van dat slootje komen.”

Bronnen | veiligheid.nl, ad.nl, lindanieuws.nl

Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden