Mis je een arm om je heen? Dit kun je doen als je graag wilt knuffelen
In de anderhalvemetersamenleving lijkt het onmogelijk om elkaar aan te raken. De huid, ons grootste zintuig, heeft aanraking als oerbehoefte. Dit lijkt door de coronacrisis voor problemen te zorgen. De behoefte aan knuffelen, voor bijvoorbeeld eenzame ouderen en alleenstaanden, is waarschijnlijk nog nooit zo groot als nu.
Het verlangen naar elkaar aanraken wordt ook wel huidhonger genoemd. Maar wat doet een gebrek aan aanrakingen met een mens? En wat kun je ertegen doen?
Oerbehoefte
De hunkering naar fysiek contact uit zich als een primaire levensbehoefte. Dit begint al vroeg, wanneer een pasgeboren baby huid-op-huid op de borst van de moeder wordt gelegd. Hoewel het belang van deze aanraking vermindert met de jaren, is het nog steeds wel een eerste levensbehoefte. Natuurlijk bestaan er grote verschillen in de behoefte aan aanraking. De ene persoon wil graag knuffelen terwijl de ander minder behoefte aan aanraking heeft. Cultuur, opvoeding en ervaringen spelen een rol. Toch laten ook zij in experimenten een ontspanningsreactie zien, zegt hoogleraar psychologie Sander Koole aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.
We willen graag knuffelen
‘Onze huid is uitgerust met zenuwcellen die maar één doel hebben: het registreren van zachte aanrakingen. Het zit in onze hardware’, zegt Koole. Bij een aanraking komt het knuffelhormoon oxytocine vrij. Dit hormoon zorgt voor een afname van angst en stress en zorgt er daarnaast voor dat je meer ontspannen bent.
Toch is het voor veel mensen in deze periode lastig om het knuffelhormoon aan te maken. Denk bijvoorbeeld aan eenzame ouderen, vrijgezellen of mensen die psychisch kwetsbaarder zijn. Gelukkig is er wel een manier om zelf het knuffelhormoon aan te maken. Je kunt bijvoorbeeld onder een zachte deken gaan liggen, rondlopen in een zachte trui óf wat vaker knuffelen met je huisdier. Volgens de hoogleraar blijkt dat hierdoor de angst voor dood, ziekte of bezorgdheid afneemt.
Teddybeer
Er zijn verschillende consumentenonderzoeken gedaan naar teddyberen, verpakkingsmaterialen en harde en zachte doekjes. Hieruit bleek dat zelfs het aanraken van een knuffelbeer of zacht doekje resulteerde in verlaging van stress. ''Uiteraard zijn knuffeldieren geen vervanging voor een zinvolle relatie met een ander mens'', zegt Koole. Toch is er in tijden van stress en angst, zoals tijdens deze coronacrisis, behoefte aan saamhorigheid en zachte aanrakingen.
Goede vervanging?
Bij gebrek aan mensen of een huisdier om je heen is volgens Koole de fleecedeken een goede oplossing. Het klinkt misschien een beetje lullig, maar je kunt bijvoorbeeld nooit afgewezen worden. Je even lekker inwikkelen in een fleecedeken kan troostend en kalmerend werken. Al zal dit natuurlijk nóóit een goede knuffel kunnen vervangen.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.
Bron | Volkskrant
Beeld | iStock
Wil je je moeder verrassen met een leuk cadeau voor Moederdag? Ga dan voor een Bladcadeau! Hier doe je haar weken- of zelfs maandenlang plezier mee en je hebt keuze uit ruim honderd tijdschriften. Extra fijn: t/m 10 april bestel je een Bladcadeau met 15% korting én wordt het gratis bezorgd vanaf € 15,00. Kijk snel op bladcadeau.nl.