Margriet logo
null Beeld Getty Images/Maskot
Beeld Getty Images/Maskot

Margriet-lezeressen vertellen: dít houd ik geheim voor mijn partner

Niemand die zo dichtbij je staat als je eigen partner. Toch delen we ook weer niet alles met hem of haar. Vijftien vrouwen en twee mannen over dat ene dat ze liever geheimhouden.

Femke (56): “Minstens eens per week lig ik ’s avonds gespannen te wachten tot ik aan de ademhaling van mijn man hoor dat hij slaapt. Dan kruip ik ons bed uit, pak zijn smartphone zachtjes van zijn nachtkastje en spit die in de badkamer helemaal door. Niet fraai, ik weet het. Maar hij heeft me al eens bedrogen. Toen heb ik hem vergeven; als ik hem nóg eens betrap, vliegt hij eruit.”

Lieke (54): “Toen ik vorig jaar mijn baan verloor, verviel ik in gedrag van toen ik begin twintig was: ik begon weer te stelen. Een keer of tien ging het goed, toen voelde ik een hand op mijn schouder. Terwijl ik in een kaal kantoortje op de politie wachtte, kon ik maar één ding denken: wat zou Jos, mijn man, hiervan zeggen? Hij zou er kapot van zijn. Hoewel het tot een schikking kwam, heb ik nu wel een strafblad. Maar ik heb het gelukkig kunnen verbergen voor Jos en ik zal er alles aan doen dat hij dit nooit te weten komt.”

Monique (51): “Toen ik Niek leerde kennen, via een datingapp, was ik ook met een ander aan het daten. Eigenlijk vond ik die andere man leuker en ik genoot van de seks met hem, maar het was duidelijk dat hij een casanova was. Om mezelf af te leiden sprak ik ook af met anderen. Zoals met Niek. Hij werd tot over zijn oren verliefd op mij. En toen die ander niets meer liet horen, stond Niek voor me klaar om leuke dingen te doen. Vanaf dat moment begonnen mijn gevoelens voor hem ook te groeien. Dat ik niet meer heb gereageerd toen die andere man toch weer contact met me zocht, zegt genoeg: Niek is mijn ware. Toch was hij in eerste instantie tweede keus. Wat zou het hem pijn doen als hij dit wist.”

Hilde (49):

“Normaal gesproken ben ik een voorbeeldige moeder en echtgenote. Behalve die

paar keer per jaar dat ik ga stappen met vriendinnen: naar festivals en

housefeesten. Mijn man gunt me dat en moedigt het zelfs aan. Wat hij niet weet,

is dat ik bij deze uitstapjes weleens een pilletje slik. Daarmee kan ik

heerlijk uit mijn dak gaan. Ik zie er zelf niet veel kwaad in – we laten ze

testen en drinken er geen alcohol bij – in maar ik weet dat mijn man zich vreselijk

zorgen zou maken.”

Ciska (58):

“Wat is mijn lief trots op haar nieuwe gewicht. Twaalf kilo eraf in een

halfjaar: het is ook een enorme prestatie. Ze past eindelijk weer in maatje 38

en daar is ze zó blij mee. Daarom zal ik de laatste zijn die tegen haar zegt

dat ik haar vroeger mooier vond. Wat hield ik van haar zachte vormen. Haar

mollige armen, die me zo heerlijk konden omhelzen. Van mij hoefde er geen gram

af. En ik moet wennen aan haar nieuwe gezicht, dat wat hoekiger is geworden,

wat strenger ook. Maar ze blijft Anna, mijn liefste, en als zij gelukkig is, ben

ik dat ook.”

Pien (61): “Mijn man heeft er altijd van gedroomd om een boek te schrijven en heeft dit jaar een sabbatical genomen om dat te doen. Ik ben er trots op dat hij zijn droom najaagt. Alleen: ik vind zijn opzet van zeer matige kwaliteit. Wanneer ik dat laat doorschemeren, reageert hij diep beledigd. Ik heb besloten mijn mond maar te houden, ik wil zijn plezier niet bederven. En ach, wie ben ik om te oordelen?”

Koen (66):“Sinds mijn hartaanval staat mijn vrouw erop dat ik gezond eet. En daar houd ik me zonder klagen aan. Maar heel soms kan ik me niet beheersen. Dan rijd ik onder werktijd naar een snackbar en ga me te buiten aan patat en frikadellen. Daarna eet ik weer maanden zonder morren sla en zilvervliesrijst. Maar deze geheime uitspattingen heb ik echt nodig.”

Anja (57): “Vorig jaar kreeg ik een naar bericht na het bevolkingsonderzoek voor borstkanker, dat er bij mij was gedaan. Er waren verontrustende ‘spatjes’ te zien. Ik moest verdere onderzoeken ondergaan, tot een uiterst pijnlijke biopsie aan toe. Ik heb dit achtergehouden voor mijn man. Hij kampte al lange tijd met een depressie en het ging net iets beter met hem. Ik wist dat hij weer helemaal van slag zou raken als hij wist wat er speelde. En dat kon ik er echt niet bij hebben. Ik dacht: als er écht iets aan de hand is, is het vroeg genoeg om hem op hoogte te brengen. En gelukkig: het bleek een storm in een glas water.”

Mariska (47): “Menno had het vast nog wel gewild:

een vierde kind. Maar ik wist dat het allemaal op mij zou neerkomen, net als

bij onze drie andere kinderen. En ik was juist zo blij dat ik uit de luiers

was. Dus toen ik vijf jaar geleden ontdekte dat ik zwanger was, heb ik zonder

overleg een abortuspil geregeld. Ik weet zeker dat veel vrouwen me erom zullen

veroordelen. Maar ik wilde de discussie gewoon niet, klaar uit.”

Leonie (52): “Mijn partner heeft een dochter uit een vorig huwelijk. Omdat zijn ex het contact in de weg stond, heeft hij hard voor haar moeten vechten. Op de momenten dat hij zijn dochter wel zag, gaf hij haar daarom in alles haar zin. Het resultaat is dat ze straalverwend is. Ze gedraagt zich als een diva, verwacht dat iedereen voor haar rent als zij maar met haar vingers knipt. En mijn partner blijft dat maar voeden. Ik zie het met lede ogen aan. Maar ik bijt liever mijn tong af dan dat ik er wat over zeg. Zijn ex heeft hem vreselijk tegengewerkt en daarom wil ik hem steunen, wat er ook aan de hand is. Maar wat ben ik blij dat zijn dochter al achttien is en niet bij ons woont. Anders zou ik het echt niet volhouden met haar.”

Josephine (55):“Sinds de kinderen het huis uit zijn,

kruip ik op vrije dagen weleens terug in bed wanneer mijn man naar zijn werk

gaat; vooral in de winter. Ik weet dat hij het belachelijk zou vinden als hij

het wist, maar ik geniet er nu eenmaal enorm van om nog een of twee uurtjes te

slapen of lui te liggen lezen. Dus waarom niet?”

Ria (48): “Jan heeft een enorme dreun gekregen toen zijn ex hem van het een op het andere moment verliet. Voor hem kwam het als donderslag bij heldere hemel en het kostte hem moeite om weer vertrouwen te krijgen in de liefde. Toen ik hem leerde kennen, wilde ik koste wat kost zijn hart veroveren. Daarom heb ik verzwegen dat ik een keer bij een ex ben weggegaan door doodleuk al mijn spullen te verhuizen, terwijl hij op zijn werk was. Ik vond het te lastig om het gesprek aan te gaan en dacht: zo is het tenminste meteen duidelijk. Ik moet er wel bij zeggen dat ik toen begin twintig was, en ik dit nu nooit meer zou doen. Maar het zou Jan ongetwijfeld niet lekker zitten dat ik tot zoiets in staat ben…”

Carla (60):“Dat ik hartstikke grijs ben als ik mijn haar niet laat verven, daar is mijn man zich niet van bewust. Ik vind het belangrijk om aantrekkelijk voor hem te zijn, dus toen ik vanwege corona niet meer naar de kapper kon, kreeg ik het wel even benauwd. Gelukkig lukte het me om het zelf bij te kleuren. Hij weet evenmin dat ik een paar keer per jaar naar een cosmetisch arts ga voor botox of fillers. Ik heb gewoon liever dat hij denkt dat mijn uiterlijk puur natuur is.”

Vincent (59): “Het kan zomaar zijn dat hij op een dag voor m’n deur staat. De zoon die ik nooit heb gekend, die nu al bijna veertig moet zijn. Hij is verwekt tijdens een onenightstand. Ik moest het via via horen, de moeder wilde niets meer van mij weten. Ik was nog jong en wist niet wat ik met de situatie aan moest, dus ik heb het zo gelaten. Mijn ex-vrouw had ik het verteld, maar Joke, met wie ik nu twee jaar samen ben, niet. Ik maak mezelf wijs dat het haar niet aangaat, omdat wij samen geen gezin stichtten. De waarheid is dat ik gewoon te laf ben. Ik weet dat zij het zou veroordelen dat ik nooit belangstelling voor mijn zoon heb getoond. En dan heeft ze nog een punt ook.”

Lieke (55): “Mijn man kampt met potentieproblemen. Daar is hij heel onzeker over. Hij is erg bang dat ik het om deze reden bij een ander zou kunnen zoeken. Daarom verzeker ik hem altijd dat het voor mij geen enkel punt is. Dat mijn libido is gekelderd nu ik de overgang nader en ik knuffelen net zo fijn vind. Een leugen: ik mis de seks enorm. Niet in de mate dat ik vreemd zou gaan, nee. Maar ik kan er wel erg verdrietig om worden..”

José (52): “Van jongs af aan heb ik weleens

gevoelens voor vrouwen. Dat weet mijn man: maar hij weet niet dat ik een tijdje

hevig verliefd ben geweest op onze buurvrouw. Ik heb zelfs het bed met haar

gedeeld, vier keer om precies te zijn. Het gebeurde gewoon, in een periode dat

mijn man veel weg was. Toen werd mijn schuldgevoel te groot en zette ik er een

punt achter. Nu zien we haar nog weleens bij een buurtbarbecue en mijn man

praat graag met haar. Als ik ze samen zie, denk ik: hij zou eens moeten weten…”

Angela (53): “Ik heb er regelmatig nachtmerries over. Want mijn geheim gaat vroeg of laat uitkomen, de vraag is alleen wanneer. Toen ik Edo leerde kennen, heb ik verzwegen dat ik een BKR-registratie heb. Zes jaar geleden zat ik enorm in de financiële problemen. Inmiddels heb ik mijn leven weer op de rit, en ik ben mijn schulden trouw aan het aflossen. In het begin van onze relatie zag ik dan ook geen reden om het te vertellen. Maar tegenwoordig fantaseren we over een huis van ons samen. Een gevaarlijk onderwerp, want ik weet dat ik helemaal geen hypotheek kan krijgen. Tot nog toe heb ik dat niet durven opbiechten. Elk huis op Funda waar Edo me attent op maakt, serveer ik met een smoesje. Maar er komt een dag dat ik dat niet langer zal kunnen volhouden...”

Ans (74): “Volgend jaar zijn we vijftig jaar getrouwd. Jan roept graag tegen iedereen dat het heel eenvoudig is geweest. Geen idee heeft hij, dat ik jaren geleden serieus heb overwogen om bij hem weg te gaan. Hij was in die periode altijd aan het werk en als hij er wel was, was hij in zichzelf gekeerd, met zijn eigen dingen bezig. Ik voelde me ongezien en dat maakte me vatbaar voor een verliefdheid op iemand anders. Meer dan een kus is er niet voorgevallen. Toch dreef ik ver bij Jan vandaan en als die ander had gewild, had ik huis en haard opgegeven voor hem. Maar het ging over, en daar prijs ik mij achteraf heel gelukkig mee. Jan en ik overleefden onze relatiedip en we passen echt bij elkaar. Ik hou van hem en ik ben blij dat wij het samen hebben gered. Maar nee: simpel en vanzelfsprekend was dat zeker niet!”

In liefdesrelaties zijn mensen niet altijd eerlijk tegen

elkaar. Tien onderwerpen waarover vaak wordt gelogen:

1. Een buitenechtelijke affaire of slippertje: met stip op 1.

2. Een kind dat van een andere vader is; maar liefst tien procent van de kinderen heeft een andere biologische vader dan wordt gedacht.

3. Een antipathie jegens elkaars familie; je schoonfamilie kies je niet, maar je moet het er wél mee doen.

4. Verliefdheid op zijn broer of z’n beste vriend: verliefd zijn op een ander is sowieso pijnlijk; op iemand die heel dichtbij staat nog meer.

5. Stiekem in elkaars telefoon kijken. Want privacy staat hoog, nietwaar? Niet waar dus…

6. Over de prijs van kleding of andere artikelen: ‘Het was in de uitverkoop!’

7. Ons gewicht; we smokkelen er graag wat kilo’s af.

8. Over onze menstruatie: hét excuus op aan seks te ontsnappen.

9. Het aantal eerdere bedpartners; jij haalt er wat van af, hij jokt er juist een paar bij.

10. Elkaars uiterlijk. Want liefde maakt helaas niet blind.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Tekst | Lydia van der Weide

Beeld | Getty Images

Marin NoomenGetty Images/Maskot

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden