null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Luister je vaak muziek? Dan ben je gezonder én heb je een beter seksleven

Heb jij het liefst de hele dag een lekker nummer op staan? Dan ben je waarschijnlijk gezonder dan mensen die nooit naar muziek luisteren. En nog een fijne meevaller: het is goed voor je seksleven.

Tijd om wat vaker de radio of je favoriete playlist aan te zetten, dus!

Stressverlagend

Het is niet alleen gezellig om lekkere songs op te hebben staan, het heeft het ook allerlei voordelen voor je lichaam. Een onderzoek van elektronicabedrijf Sonos wijst bijvoorbeeld uit dat muziek luisteren stressverlagend werkt. Het bedrijf ondervroeg zo’n 12.000 deelnemers over onder andere hun stressniveaus. Uit de resultaten blijkt dat maar liefst 81 procent van de Nederlandse deelnemers minder stress ervaart wanneer ze naar hun favoriete nummer luisteren. Goede tip voor (te) drukke dagen: toch maar even die oortjes in.

Productiever en scherper

En het kan je op werkgebied nog meer helpen. Je wordt er namelijk productiever en scherper van. Hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder legt uit dat dit komt door de geluksstofjes die je hersenen aanmaken bij het horen van muziek. Die stofjes, noradrenaline en serotonine, zorgen voor een gevoel van opwinding. Hierdoor heb je een scherpere blik. Wanneer de geluksstofjes in je hersenschors terechtkomen, wordt die daardoor ook ‘aangezet’, met als gevolg een betere focus en scherpere concentratie.

Meer lezen:

Waarom muziek een pijnstillend effect kan hebben tijdens operaties

Een goed humeur

En daar houdt het niet op: luisteren naar muziek is namelijk ook heel goed voor je emotionele toestand, ontdekten onderzoekers van de Chemnitz Universiteit in Duitsland. Deelnemers aan het onderzoek gaven aan dat hun stemming makkelijk te beïnvloeden was door muziek, en ze gebruikten het ook om een gevoel van sociale verbondenheid op te roepen. In (pop)nummers worden vaak herkenbare problemen bezongen, waardoor mensen zich minder alleen voelen.

En beter seksleven

Als laatste kan het ook nog een enorme boost geven op het gebied van seks en beweging. In de eerder genoemde studie van Sonos werd er ook gekeken naar de connectie tussen muziek en seks. Uit de resultaten bleek dat 59 procent van de deelnemers betere seks heeft wanneer er achtergrondmuziek op staat. Ook helpt het om gezondheidsdoelen te halen, omdat de juiste song of melodie motiveert bij het sporten. Zo veel voordelen en zo weinig moeite: daar worden we blij van.

Bronnen | bedrock.nl, NRC

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden