null Beeld

Lessen in de liefde: Goedele Liekens over twijfels in je relatie

Ik herken hun gezicht al in de wachtzaal: de twijfel spat ervan af. Spagaat. En de hoopvolle blik op mij gericht. Eindelijk komt het verlossende antwoord: should I stay or should I go? Heeft mijn relatie nog een kans? Blijf ik ervoor vechten? Ik weet niet precies wat ik mis, maar ik voel het niet meer. Hij gaat niet vreemd, behandelt je niet slecht en toch twijfel je.

Het antwoord is niet zo verlossend als gehoopt: laat deze belangrijke beslissing niet afhangen van de ‘goede’ raad van anderen.

Twijfel in je relatie

Niet van je beste vrienden, niet van je ouders of zussen en niet van je kinderen. En al helemaal niet van mij, alle diploma’s hieromtrent ten spijt. Jij en alleen jij moet gaan graven in je diepste emoties over deze relatie, over hoe jij je écht voelt bij deze partner. Dat je overweegt hem te verlaten, kan het noodzakelijke breekijzer voor een diepgaand gesprek betekenen. En een goed gesprek is altijd de eerste stap naar een oplossing. Welke die dan ook moge zijn. Should I stay or should I go. Welke vragen moet je eerlijk en oprecht voor jezelf beantwoorden?

Dieppersoonlijke gedachten

  • Wat delen jullie écht samen? En daarmee bedoel ik niet het huis en de vakanties, ook niet de fijne gesprekjes over de kinderen en het werk. Welke dieppersoonlijke gedachten delen jullie? Onzekerheden? Angsten? Praat je over je twijfels en hij ook over de zijne? En wordt daarbij ook gelachen en luchtig gedaan of is er alleen kommer en kwel?
  • Lach je samen, ook met je zogenaamde ‘mindere’ kantjes? Kun je op een vrolijke manier vertellen over je ‘typische onhandigheid’ waarmee je vanmorgen op het werk alweer een glas water over de baas kieperde? Of krijg je dan een bloemlezing, of erger nog, een zucht? Verzwijg je je gestuntel liever en verstop of verzwijg je al je onzekerheden? Trek je na al die jaren nog steeds je buik in?
  • Overheersen de negatieve of de positieve opmerkingen? Ok, je man is niet meteen Vrolijke Hans, zeg je. Maar is hij wel positief over jou? Geeft hij je soms complimentjes? Praat hij in het openbaar over jouw successen, bestoeft hij je moederschap? Je kookkunst, je relativeringsvermogen? Whatever… Komt hij voor je op indien nodig?
  • Maakt deze relatie je vaker gelukkig of juist ongelukkg? Deze optelsom moet je eerlijk voor jezelf maken. Uiteraard komen ruzies in de beste families voor, worden er al eens kwetsende dingen over en weer geslingerd. Maar overschouw het totaal, overloop de week en daarna de maand, het jaar en alle jaren in gedachten: hoe vaak draagt dit bij tot mijn geluk?
  • Hoe ziet de 'gescheiden toekomst’ eruit? De weekends? De kinderen, vakanties, winteravonden? Stel het je zo levendig mogelijk voor en blijf bij je gevoel, niet bij rationalisatie.
  • Als ik hem (of haar) trouw blijf, blijf je dan ook trouw aan jezelf? Kun je helemaal jezelf zijn in deze relatie? De dingen doen de je écht graag doet? De vakanties en de restaurantjes, de kleding en de vrienden van jouw dromen of volg je alleen maar braafjes zijn of haar voorkeur?

Niemand verdient het om in een ‘ongelukkige’ situatie te blijven. En elk nadeel heeft zijn voordeel: dit moeilijke beslissingsproces is de eerste stap naar verandering. Verandering in je relatie met een nieuwe basis of verandering zonder deze relatie. Je weet dat er psychologen en seksuologen zijn die je in dit proces kunnen begeleiden? Kijk op NVVS.info voor geregistreerde hulp in je buurt.

Tips van Goedele

  1. Een goed huwelijk is minstens net zo belangrijk als een snelle en vlotte scheiding. Houd hierbij in gedachten dat alleen na een goed einde een mooi begin mogelijk is.
  2. Er is over het algemeen niet éé reden aan te wijzen voor het mislukken van een relatie. Het is vaak een kwestie van meerdere oorzaken en vooral van tijd.
  3. Als een man wil scheiden omdat hij voor een ander heeft gekozen, wil zijn ex toch graag horen dat hij haar een goede moeder vindt. Of dat ze destijds zijn ware (of droomvrouw) was.
  4. De emotionele kant van een scheiding speelt een belangrijke rol om knopen te kunnen ontwarren. Een voorbeeld: beide echtelieden azen op een schilderij, maar na enig doorvragen blijkt dat het kunstwerk - vaak onbewust - is ingezet om de ander een hak te zetten. Zo van: 'Jij verkoos je moeder altijd boven mij, dus zal ik je nu krijgen met dat schilderij dat je zo mooi vindt.'

De Vlaamse seksuologe en psychologe Goedele Liekens (55) is al ruim dertig jaar een bekend gezicht. Mede dankzij haar werk praten we tegenwoordig makkelijker over seks.

null Beeld

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2019-34. Je kunt deze editie nabestellen via Magazine.nl.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden