null Beeld

Last van stress? De geur van je partner kan je weer kalmeren

Stress op het werk, stress om de kinderen, stress door een volle agenda… we hebben er allemaal wel eens last van. Wordt het je allemaal een beetje te veel? Dan is er een simpele manier om weer te kalmeren: de geur van je partner ruiken.

En daar hoeft hij of zij niet eens voor in de buurt te zijn.

Een gedragen shirt

Voor een onderzoek van de universiteit van British Columbia in Canada, werden 96 stellen onderzocht. Mannen moesten 24 uur lang hetzelfde witte T-shirt dragen, zonder hierbij deodorant of parfum te gebruiken. De vrouwen werden onderworpen aan een stresstest, en kregen hierbij twee shirts: een ongedragen shirt, en een gedragen shirt. Dit kon het shirt van hun eigen partner zijn, maar ook een van de andere mannen.

Minder stress

Na de test werd gemeten hoeveel stress de vrouwen ervoeren, door middel van een vragenlijst en aan de hand van de hoeveelheid cortisol in hun lichaam, het welbekende stresshormoon. Wat bleek? De vrouwen die het shirt met de geur van hun eigen partner hadden gekregen, ervoeren een stuk minder stress dan de vrouwen die aan het ongedragen shirt roken. Dit effect werd groter wanneer ze de geur van hun partner ook echt herkenden.

De geur van een vreemde

Opvallend was dat de geur van een vreemde juist het tegenovergestelde effect had en voor méér stress zorgde. Vrouwen die het gedragen shirt van een ander hadden gekregen, hadden aanzienlijk meer cortisol in hun lichaam. Vermoedelijk komt dit voort uit ons natuurlijke instinct om vreemden te wantrouwen. De geur van een onbekende man kan ons ‘vluchtinstinct’ triggeren, waardoor we meer stress ervaren.

Kleding van partner

Volgens de onderzoekers verklaren deze resultaten waarom we het fijn vinden om de kleding van onze partner te dragen. Vooral wanneer ze weg zijn, bijvoorbeeld op reis, kan dit troost bieden. Dus, heb je een spannende presentatie op werk? Of moet je naar de tandarts voor een wortelkanaalbehandeling? Stop een shirt van je partner in je tas, en ruik er af en toe even aan. Zo houd jij je stress makkelijker onder controle.

Bron | Livescience.com

Beeld | iStock

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden