Koppels in déze Nederlandse provincie blijven het langst bij elkaar
Goed nieuws voor de gelukkige stelletjes in Gelderland. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt namelijk dat koppels in deze provincie het langst bij elkaar blijven. Helaas komt Noord-Holland minder goed uit de test: daar scheiden de meeste mensen.
Maar wat is dan de reden dat koppels in Gelderland het langst bij elkaar blijven?
Ook gelukkigste inwoners
Al een aantal jaar geleden bleek dat Gelderlanders de gelukkigste inwoners van Nederland waren. En nu blijkt dat ook je relatie in deze provincie het meeste kans van slagen heeft. En nee, er hangt geen andere lucht boven Gelderland dan in Noord-Holland. Professor Paul van Lange, hoogleraar sociale psychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, geeft aan RTL Nieuws drie verklaringen voor dit verschil.
Bevolkingsdichtheid
Allereerst heeft het volgens van Lange te maken met de bevolkingsdichtheid. In gebieden die dunner bevolkt zijn, trekken mensen zich meer aan van hun sociale omgeving. Als je gaat scheiden krijgt dit meer aandacht bij gebieden met een lage bevolkingsdichtheid. Mensen gaan er bijvoorbeeld over praten, waarbij je in een negatief daglicht kunt komen. En dat zou je reputatie binnen je omgeving kunnen aantasten. Deze invloed op je sociale omgeving geldt overigens ook voor bijvoorbeeld doneren bij huis-aan-huiscollecte. In grote steden zijn mensen veel sneller geneigd om minder of niet te geven, dan bijvoorbeeld in een klein dorp.
Lees ook: Dit zijn de 4 meest voorkomende oorzaken van een echtscheiding
Financiële situatie
Welke koppels het langst bij elkaar blijven heeft ook te maken met een voorspellende factor. Dus hoe groot de kans is dat een huwelijk zal slagen. Dat heeft voornamelijk te maken met de financiële situatie, concludeert het CBS. Als je financieel afhankelijk bent van je partner, zul je minder snel uit elkaar gaan. In grote steden zijn koppels wat vaker financieel onafhankelijk van elkaar, waardoor ze het sneller kunnen veroorloven om uit elkaar te gaan.
Religie
De laatste verklaring waarom koppels in Gelderland het langst bij elkaar blijven, is volgens Van Lange gebaseerd op religie. In Nederland gaan we steeds minder naar de kerk, en zijn steeds minder mensen gelovig. Als we Noord-Holland vergelijken met Gelderland, maar ook Overijsel, dan blijkt dat vooral in die laatste twee provincies een aanzienlijk groter percentage katholiek of protestant is. Dat heeft weer invloed op bepaalde normen en waarden en verklaart volgens Van Lange dat koppels in Gelderland en Overijsel minder snel zullen scheiden. Er wordt daar meer waarde gelegd bij een leven lang bij elkaar blijven. Oftewel: hoogste tijd om met je lief naar het platteland te vertrekken.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.
Bron | Welingelichte Kringen, RTL Nieuws
Beeld | iStock