Margriet logo
Dít zegt jullie favoriete positie op de bank over jullie relatie Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Knuffelend of ver uit elkaar: dít zegt jullie favoriete positie op de bank over jullie relatie

Kruipen jij en je partner altijd dicht tegen elkaar aan op de bank of heeft ieder zijn eigen aparte vaste plekje? Blijkbaar zegt jullie favoriete positie samen op de bank iets over jullie relatie.

Een lichaamstaalexpert legt de betekenis achter acht veel voorkomende posities van koppels op de bank uit.

Dít zegt jullie positie op de bank over jullie relatie

Je denkt er misschien niet eens meer bij na hoe je naast je lief op de bank kruipt, maar jullie favoriete vaste positie samen kan iets verklappen over jullie relatie.

1. Dicht tegen elkaar aan met handen vast

Zitten jullie het liefst dicht tegen elkaar aan op de bank met de handen vast? Aan Cosmopolitan legt lichaamstaalexpert Patti Wood uit dat dit verklapt dat jullie het moment samen op de bank (bewust of onbewust) gebruiken om je verbonden te voelen met elkaar en op elkaar te focussen. Doordat jullie handen vasthouden, kun je bijvoorbeeld moeilijker je telefoon erbij pakken. Jullie hebben hierdoor meer aandacht voor elkaar. Vooral oudere koppels met een sterke band zitten graag in deze positie.

2. Dicht tegen elkaar aan met een arm op de leuning

Zitten jullie graag dicht tegen elkaar aan en heeft je partner één arm achter je op de bankleuning liggen? Dat betekent dat je partner je te allen tijde probeert te beschermen en een sterke band met jou belangrijk vindt. Ook is dit (onbewust) een teken om aan anderen te laten zien dat jullie gelukkig met elkaar zijn.

3. Dicht tegen elkaar aan met het hoofd op de schouder

Is jullie favoriete positie op de bank dicht tegen elkaar aan waarbij je je hoofd op de schouder van je partner legt? In deze positie kun je je veilig en beschermd voelen. Als je partner het hoofd kaarsrecht blijft houden als je je hoofd op diens schouder legt, dan betekent dat dat jij probeert een band op te bouwen. Beweegt de ander mee? Dus legt je partner het hoofd weer een beetje op de jouwe? Dan is die verbintenis wederzijds. Beweegt je partner het hoofd weg? Dan zou dat kunnen betekenen dat hij of zij onafhankelijk wil blijven en niet diezelfde band wil opbouwen.

4. Partner recht op en jij met het hoofd op de schoot van de ander (of andersom)

Zit je partner graag rechtop terwijl jij ligt en je hoofd op diens schoot legt? Dat zou betekenen dat jij je kwetsbaar durft op te stellen en wil dat er voor jou gezorgd wordt. De persoon die de schoot aanbiedt is in dit geval dus de verzorgende. Als dit jullie vast favoriete positie is op de bank, dan kan dat verklappen dat jullie blij zijn met deze rolverdeling binnen jullie relatie. Als jullie deze positie pas sinds kort vaak aannemen, kan dit ook betekenen dat een van jullie een lastige periode doormaakt en extra geborgenheid zoekt.

Lees ook:
Déze gewoonten hebben een slechte invloed op je relatie

5. Lepeltje-lepeltje

Liggen jullie allebei het liefst horizontaal op de bank in de lepeltje-lepeltje houding? Dan zou dat verklappen dat jullie je veilig voelen in jullie relatie. Volgens lichaamstaalexpert Wood zou de persoon die de kleine lepel is hiermee eigenlijk de boodschap uitzenden ‘zelfs als ik mijn rug naar je toedraai weet ik dat ik veilig ben’. De grote lepel zo hiermee zeggen ‘ik wil dicht bij je zijn’. Deze positie vermindert ook stress en zorgt voor meer intimiteit. Koppels die het liefst lepeltje-lepeltje liggen zouden ook een sterke seksuele verbinding hebben met elkaar.

6. De luiaard-positie

In de luiaard-positie zitten jullie rechtop voor elkaar en heeft de achterste persoon beide armen om de voorste persoon heen geslagen. Dit kan betekenen dat jullie band heel sterk is en jullie heel gelukkig met elkaar zijn. Als een van de twee deze positie eigenlijk niet prettig vindt, kan dit ook het gevoel geven dat je partner jou probeert te bezitten. Ook kan dit als veeleisend overkomen.

7. Alleen de voeten en benen raken elkaar

Zitten jullie het liefst allebei naast elkaar op de bank, waarbij alleen jullie voeten en benen elkaar aanraken? Dit is vaak een positie die koppels innemen als ze al lang bij elkaar zijn. Op deze manier blijf je fysiek contact met elkaar maken, maar je hoeft niet meer zo innig in elkaar verstrengeld op de bank te liggen. Deze positie wordt ook vaak gebruikt door koppels die onenigheid hebben, maar toch contact willen maken.

8. Allebei een eigen kant van de bank

Lig jij graag aan de ene kant op de bank en je partner aan de andere kant? Dat betekent dat jullie allebei onafhankelijke mensen zijn. Jullie hebben graag jullie eigen ruimte. Daar is dus niks mis mee. Merk je dat jullie eerst altijd dicht tegen elkaar aan lagen, maar je partner nu steeds vaker de uithoek van de bank op zoekt? Dan kan het een (onbewust) signaal zijn dat er toch iets mis is. Probeer om dit bespreekbaar te maken.

Bron | Cosmopolitan
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden