Je relatie wordt niet per se altijd beter van een vakantie. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Je relatie verbeteren: dit is waarom het op vakantie niet altijd lukt

De vakantie is misschien wel het ultieme moment om te genieten van elkaar. Toch pakt het niet altijd zo rooskleurig uit. We vroegen relatietherapeut Sarah Hertens waar dat aan kan liggen. Eerder stelde ze koppels samen bij de Belgische Married at First Sight. Nu deelt ze haar inzichten over relaties met ons.

Zo legt ze uit waarom een vakantie niet altijd helpt om je relatie een boost te geven. En ze geeft tips hoe je dat dan wél doet.

Vierentwintig uur per dag op elkaars lip

Volgens Sarah zou een vakantie ideaal gezien voor verbinding en connectie kunnen zorgen. Toch kunnen koppels juist tegen problemen aan lopen tijdens hun vakantie. Allereerst zijn er geen vluchtwegen, je zit namelijk vierentwintig uur per dag op elkaars lip. Hetzelfde zagen we gebeuren tijdens corona. “Toen zijn er ook heel veel relaties gesneuveld,” vertelt Sarah. “Veel afleiding uit het leven viel toen weg. Op vakantie word je ook continu met elkaar geconfronteerd.”

In haar praktijk ziet Sarah veel koppels die al lang (en redelijk ontevreden) samen zijn. Ze besluiten op vakantie te gaan en denken dat hun relatie dan beter zal worden. “Veel koppels denken dat de stress van het dagelijks leven dan wegvalt. Ze zijn immers op een leuke locatie en het is mooi weer. Dan moet het wel lukken, denken ze. Maar we zien dan dat zelfs in de ideale omstandigheden het vaak niet lukt om de tijd door te komen zonder ruzie. Dat kan de ultieme bevestiging zijn dat de relatie gewoon niet werkt.”

Hier gaat het mis op vakantie

Veel koppels gaan op vakantie terwijl het niet goed gaat met de relatie, vertelt Sarah. Ze zien de vakantie dan als laatste redmiddel. Wat veel mensen niet beseffen, is dat samen op vakantie gaan de relatie juist kan verslechteren. Alle irritaties worden uitvergroot en je kunt niet ‘weg’ van elkaar.

Ook hoge verwachtingen spelen een belangrijke rol. “Mensen denken: het is vakantie, dus nu moet het leuk zijn. Maar dat is niet de realiteit. Bij een vakantie zijn er altijd wel dingen die tegenvallen of anders lopen dan verwacht. Het is daarom belangrijk om realistisch te zijn en rekening te houden met tegenslagen.”

Soms zie je op vakantie ook weleens koppels die duidelijk geen gespreksstof meer hebben. Sarah vertelt dat we vaak denken dat we op vakantie eindelijk eens de tijd hebben om met elkaar te praten. “Maar als je er in het dagelijks leven niet in slaagt om samen de verbinding op te zoeken en leuke dingen te doen, dan gaat een vakantie daar uiteindelijk niks aan veranderen. Op vakantie heb je meer tijd, maar dat is geen garantie om tot diepgang te komen. Heb je nog die echte interesse in elkaar? Veel mensen denken - nadat ze twintig jaar samen zijn - alles van elkaar te weten. Dat is vaak helemaal niet het geval. Het is goed om de ander met een open blik te blijven zien. Blijf nieuwsgierig. Vraag door als je partner iets vertelt.”

Samen op vakantie na je zestigste

Sarah legt uit: “Als je jonger bent ga je eerst samenwonen, dan krijg je kinderen en een carrière. Dat geeft een doel aan het leven en dat kan je een zinvol gevoel bezorgen. Als je de leeftijd van zestig hebt bereikt, is je carrière vaak al aan het afbouwen. Of je bent met pensioen. De kinderen zijn het huis uit en dan wordt zingeving heel belangrijk. Je wordt steeds meer op elkaar aangewezen. Als je daar die hele periode niet aan gewerkt hebt en vooral ouders en werknemers bent geweest, dan valt die zingeving weg als die taken stoppen. Dat kan heel confronterend zijn: ‘Oh, nu moeten we het leven dus met elkaar gaan doen.’

Als je samen op vakantie gaat, is het volgens Sarah goed om elkaars verschillende wensen te accepteren. “Je kunt er ook voor kiezen om zelf aan het zwembad te gaan liggen en dat je partner een mooie fietstocht gaat maken. Daarna spreek je af om samen lekker te gaan lunchen of een cocktail te drinken. Het is belangrijk om de juiste balans te zoeken tussen verbinding en autonomie. Doe ook eens iets los van elkaar. Dan krijg je de kans om elkaar te missen. Er is niets zo aantrekkelijk als een partner die vol passie ergens mee bezig is. Probeer er dus achter te komen hoe je elkaar kunt triggeren, inspireren en verrassen.”

Meer tips

Sarah geeft nog meer tips om je relatie te verbeteren:

  • Als je partner aan het zwembad wil liggen en jij niet, dan kiezen sommige mensen ervoor om zich aan te passen. Maar als dat niet is waar je energie van krijgt, dan kun je je aan de ander gaan ergeren. Maak dan afspraken en vertel elkaar daarna over jullie afzonderlijke belevenissen. Het hoeft niet allemaal samen.
  • Probeer samen (spannende) dingen voor de eerste keer te doen. Samen verhalen maken werkt heel verbindend.
  • Je kunt ook samen een swot-analyse maken van jullie relatie. Daarbij ga je kijken naar de krachten en zwaktes van jullie relatie, maar ook naar de mogelijkheden en bedreigingen. Zo kun je veel inzicht krijgen in wat er moet veranderen of wat je juist mag waarderen.
  • Organiseer zelf de ene dag iets en laat de andere dag je partner iets verzinnen. Probeer vastgeroeste patronen te doorbreken.
  • Zorg in je dagelijks leven dat je écht tijd maakt voor elkaar en vraag door waar de ander mee bezig is.
  • Veel mensen met een relatie vinden dat het ‘vanzelf’ moet gaan. Maar vanzelfsprekendheid is de grootste dooddoener van elke relatie. Hoe blijft het spannend? Vraag je ook af hoe je ervoor kan zorgen dat je aantrekkelijk blijft voor je partner. Ik vind dat dat toch een verantwoordelijkheid is die je hebt in een relatie. Blijf moeite doen voor elkaar.
Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden