Margriet logo
null Beeld

Is praten met je partner lastig? Zó voer je alsnog een goed gesprek

Praten is niet voor iedereen even gemakkelijk. Toch is het erg belangrijk. In vriendschappen, in families, maar ook in relaties is het van groot belang om te blijven praten. Over fijne, maar ook over lastigere dingen. Merk je dat jouw partner dit lastig vindt en confrontatie uit de weg blijft gaan? Zó kun je alsnog een goed gesprek voeren.

We zetten drie handige tips voor je op een rij.

Bereid je voor wanneer je wilt praten met je partner

Een goede voorbereiding is het halve werk. Merk je dat je telkens tegen bepaalde dingen aanloopt in je relatie en wil je deze graag aankaarten? Zorg er dan voor dat je niet alles opkropt, zodat je emoties de overhand nemen en je zomaar begint te spuien. Bereid je liever goed voor, zodat je weet waarover je wilt praten met je partner. "Evalueer zorgvuldig wat je denkt en voelt en identificeer het echte probleem dat je wilt aanpakken in je relatie", adviseert therapist Kathy Caprino aan Pure Wow.

Lees ook:

Is een latrelatie iets voor jou? Dít moet je weten

Houd emotionele bagage in je achterhoofd

Niet voor iedereen is praten -en de daarbij komende confrontaties of emoties- gemakkelijk. Al helemaal niet als je bepaalde dingen hebt meegemaakt in je leven. Wanneer dit bij jouw partner het geval is, is het van groot belang om dit in je achterhoofd te houden, wanneer je hem of haar wilt confronteren met een bepaald gedragspatroon. In sommige gevallen kan trauma uit het verleden van iemand ertoe leiden dat ze bang zijn dat elke kleine confrontatie ernstige gevolgen zal hebben. Probeer je partner dus te laten voelen dat praten over lastige zaken écht niet het einde van de relatie betekent.

Ben je bewust van de impact van je woorden

Soms komt het verschil tussen een simpele discussie en een heftige discussie neer op de taal die we gebruiken als we ruzie maken. Zinnen als "Je doet altijd...", "Je doet nooit..." en "Waarom doe je...?" zullen altijd averechts werken, zeggen experts. Relatietherapeut Dr. John Gottman vertelt aan Pure Wow: "Vriendelijkheid helpt. Het kan de weg vrijmaken om te repareren wat gerepareerd moet worden en je eraan helpen herinneren dat je relatie belangrijker is dan het argument. Humor helpt. Het kan de spanning van het moment doorbreken en de mogelijkheid bieden om opnieuw verbinding te maken. ”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Margriet 27 ligt in de winkel! Met deze week Isa Hoes en Medina Schuurman, een low carb weekmenu en nog veel meer leuks. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm veilig online zonder extra verzendkosten.

null Beeld

Bron | PureWow

Beeld | iStock

Anne-Flore Muller

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden