null Beeld

Is een latrelatie iets voor jou? Dit moet je weten

Een latrelatie, oftewel living apart together, dat is wanneer je niet samenwoont maar wel een serieuze relatie hebt. Hoe werkt dat nou precies, en hoe zorg je dat deze relatievorm voor jou en je partner succesvol wordt? We zochten het uit.

We vertellen je hoe je duidelijke afspraken maakt, welke verwachtingen van een latrelatie realistisch zijn en meer.

Hoe werkt een latrelatie?

Een latrelatie is een relatievorm waarbij je een serieuze relatie hebt, maar je niet met je partner samenwoont. Je bent in een latrelatie wel monogaam, tenzij je hier met je partner natuurlijk andere afspraken over maakt. Je ziet elkaar dus niet dagelijks, waardoor het belangrijk is om afspraken te maken over wanneer je elkaar dan wel ziet. Mensen die ver uit elkaar wonen kiezen vaak voor een latrelatie, maar ook als je wel dichtbij elkaar woont kun je hiervoor kiezen. Als voordeel wordt vaak genoemd dat je hiermee je zelfstandigheid behoudt en een eigen plek hebt om je terug te trekken. Ook vinden mensen een latrelatie vaak spannender, omdat je minder snel in de alledaagse sleur komt. Je kunt echt uitkijken naar het moment dat jullie elkaar weer zien.

Duidelijke afspraken maken

Om je latrelatie tot een succes te maken is het handig om vooraf duidelijke afspraken te maken en ook goed te blijven communiceren wat wel en niet voor jullie werkt. Aangezien je elkaar niet elke dag ziet, kun je bijvoorbeeld afspreken dat jullie op de andere dagen wel (video)bellen of dat je die dagen juist weinig contact wil. Ook is het belangrijk na te denken over de dagen dat jullie wel samen zijn. Hierbij kun je bijvoorbeeld afspreken dat je je telefoon zoveel mogelijk wegdoet, om echt quality time samen te hebben. In een latrelatie is het ook handig om duidelijkheid te hebben over het vertrek. Stuur je je partner bijvoorbeeld na een tijdje weer weg naar zijn eigen huis, of moet hij uit zichzelf weer weggaan? Als je dit van tevoren duidelijk afspreekt voorkom je ongemakkelijkheden.

Hoe werkt een latrelatie qua kosten?

Aan een latrelatie zitten op het gebied van geld een aantal voor- en nadelen verbonden. Zo ben je in principe in deze relatievorm allebei financieel onafhankelijk. Je hebt je eigen woning en rekeningen en bent hierin niet aan elkaar verbonden. Wanneer een latrelatie eindigt scheelt het dat je niet wettelijk of via een gedeelde hypotheek aan elkaar vast zit. Je kunt dus financieel gezien makkelijker uit elkaar. Mocht je als bijstandsgerechtigden gaan samenwonen, pas dan wel goed op. Je kunt je uitkering geheel of gedeeltelijk verliezen. De regels rondom een latrelatie, bijvoorbeeld hoe vaak je samen bent, zijn complex en daarom kun je soms onterecht beschuldigd worden van samenwoonfraude.

Geregistreerd partnerschap

Wil je je latrelatie toch graag vastleggen? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor geregistreerd partnerschap. Notaris Martijn Tolsma vertelt aan Metro dat hij deze keuze vaak ziet. Inhoudelijk is dit bijna hetzelfde als een huwelijk aangaan. Het verschil op papier is eigenlijk dat het beëindigen van geregistreerd partner zonder rechter kan, mits er geen kinderen in het spel zijn. Je kunt hiervoor kiezen als je je partner bijvoorbeeld bij plotseling overlijden financieel verzorgd achter wil laten. Wanneer je je latrelatie liever niet registreert, kun je er ook voor kiezen om elkaar op te nemen in je testament. Het nadeel hierbij is wel dat de ficus je niet als officieel partner ziet, waardoor je het hoogste tarief aan erfbelasting moet betalen.

Lees ook: Dít is de reden waarom veel mensen in een ongelukkige relatie blijven

Komt een latrelatie veel voor?

In Nederland zijn er volgens het Nidi (Netherlands Interdisciplinary Demographic Institute) ruim 700.000 mensen met een latrelatie. Dit zijn vaak jonge mensen, hoogopgeleiden, mensen die al een scheiding achter de rug hebben en alleenstaande ouders. De meerderheid van de latters onder de dertig jaar gaf in het onderzoek dat Nidi publiceerde aan in de toekomst wel te willen samenwonen. Van de mensen tussen de vijftig en tachtig jaar in een latrelatie geeft 56 procent aan deze relatievorm ook in de toekomst te willen houden.

Past een latrelatie bij mij?

Het is van tevoren misschien lastig in te schatten of een latrelatie iets is voor jou en je partner. Vind je het fijn om vaak alleen te zijn en hecht je veel waarde aan je zelfstandigheid en onafhankelijkheid? Mis je je partner pas na elkaar langere tijd niet te hebben gezien? Dan is dit misschien wel een hele goede optie. Ook als je bang bent voor sleur, of snel nutteloze ruzies start omdat jullie te dicht op elkaars lip zitten, kan het een uitkomst bieden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Nidi, Metro, VIVA, Gezondheidsnet

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden