null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

In deze situaties is een leugentje om bestwil zéker verantwoord

Het is ons allemaal met de paplepel ingegoten: liegen, dat doe je niet. Toch vertelt bijna iedereen weleens een leugentje om bestwil. Is dat echt zo erg?

Zeggen dat je al op de fiets zit op weg naar een afspraak terwijl je op zondagochtend pas net onder de douche vandaan komt. Of mooi weer spelen bij je sportieve vriendinnen door te beweren dat je net een flinke work-out hebt gedaan. Iedereen maakt zich weleens schuldig aan een leugen, al is het maar een kleintje. Volgens wetenschappers is zo'n leugentje om bestwil in sommige situaties zelfs helemaal niet verkeerd.

Onderzoekers beweren dat een leugentje om bestwil – als je het hoe, wat en waarom eenmaal onder de knie hebt – je band met iemand zelfs kan versterken. Niet alleen privé, zeker ook in het zakelijke leven. "Ik ben ervan overtuigd dat we kinderen, studenten en werknemers moeten leren hoe en wanneer ze moeten liegen," aldus Maurice Schweitzer, hoogleraar psychologie aan de Amerikaanse University of Pennsylvania.

In welke situatie liegen verantwoord is? Experts komen uit op deze scenario's.

1. Als je het goed bedoelt

Er bestaat volgens deskundigen zoiets als een 'prosociale'-leugen, een leugen die je vertelt om iemand te helpen en in een gunstiger daglicht te zetten. Dat kan de band tussen twee mensen versterken. "Als mensen informatie van iemand krijgen, willen ze vertrouwen opbouwen en met welwillendheid worden behandeld," aldus Emma E. Levine. Zij is assistent-hoogleraar aan de University of Chicago Booth School of Business. Volgens haar is de waarheid daarbij niet het allerbelangrijkste: "We hechten belang aan de bedoelingen van een ander. Dat vinden we vaak nog wezenlijker dan of die persoon helemaal eerlijk is of niet." Zo kun je, als iemand vraagt hoe je haar presentatie vond, de positieve punten benadrukken. Of zeggen dat het reuze meeviel met haar zenuwen, al hoorde je best dat haar stem in het begin erg trilde. Door te benadrukken dat ze in het tweede deel duidelijk en rustig klonk, geef je haar zelfvertrouwen in plaats van kritiek waarvan ze alleen maar onzekerder wordt.

2. Vlak voor een speciale gelegenheid

Timing is alles bij een leugentje om bestwil. Stapt je collega (en tevens beste vriendin) bijna in het huwelijksbootje, maar heb je net gehoord dat er een grote ontslagronde aan staat te komen bij jullie bedrijf? "In dat geval waarderen mensen het dat je niet meteen de waarheid in hun gezicht smijt," aldus Levine. Als je vriendin bang is straks misschien te worden ontslagen, kan ze een stuk minder van haar bruiloft genieten. "Draai het eens om: zou jij in die situatie dat nieuws wel of niet willen horen?" aldus de business-deskundige. Verplaats je in de ander en handel daarnaar.

3. Bij gebrek aan tijd

Kom je op straat een vriendin tegen die onderweg is naar haar date en zie je een piepklein vlekje op haar jurk? Dan kun je daar misschien maar beter je mond over houden, vinden Schweitzer en Levine. Ze is immers toch niet meer in de gelegenheid er iets aan te doen. "Er is echt geen man overboord als je erover zwijgt. Dus laat het, anders maak je haar alleen maar zenuwachtiger voor haar afspraakje," zegt Schweitzer. Om er nuchter aan toe te voegen dat haar date het waarschijnlijk niet erg vindt: "Geen man die over zo'n klein vlekje valt, als hij het al opmerkt."

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | hln.be

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden