MT45 M45 relatie redden Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

‘Ik probeerde de ideale dochter te zijn. Mijn moeder zei altijd dat ze blij was dat het met mij zo goed ging en dat ik me wel redde’

Het doet Wilma (62) verdriet dat haar dochters Chantal (33) en Michelle (29) geen goede band met elkaar hebben. Dat de jongste de oudste heeft ontslagen maakt het er niet beter op.

MT45 M45 relatie redden Beeld

Michelle

“Ik had er natuurlijk nooit aan moeten beginnen om mijn zus in dienst te nemen. Ik weet dat ze altijd met iedereen problemen krijgt. Ik heb het ook meer voor mijn ouders gedaan dan voor haar. Vooral mijn moeder had grote zorgen over hoe het verder moest met Chantal, nadat ze was vastgelopen in haar zoveelste baan. Volgens mama was dat deze keer buiten haar schuld en had ze inmiddels echt wel geleerd om zich wat meer aan te passen en te voegen.”

“Bovendien werd er een flink beroep gedaan op mijn schuldgevoel. Want ik had het zo veel makkelijker dan Chantal en ik had toch iemand erbij nodig voor de administratie? Dus waarom kon ik mijn zusje niet een kans geven? Ik had daar allerlei redenen voor, maar wist dat mijn moeder die niet begreep.”

Altijd jaloers op mij

“Chantal en ik konden nooit met elkaar opschieten. Ze is volgens mij altijd jaloers geweest op mij, voelde zich tekortgedaan. Ze speelde altijd de baas over mij. Ze pakte spullen van mijn kamer en wilde ze dan niet teruggeven. Als ik een vriendinnetje had om te spelen moest zij per se meedoen. Zelf maakte ze met iedereen ruzie, dus zij had nooit lang vriendinnen. Als ik niet deed wat ze wilde, sloeg ze of zei tegen mijn moeder dat ik gemeen had gedaan. Mijn moeder nam het altijd voor haar op. Ze zei dan dat Chantal het moeilijk had omdat ze zo gevoelig was. Ik denk dat ze, net als ik, bang was voor haar hysterische buien. Zeker als puber kon ze soms enorm tekeergaan. Vooral met mijn vader botste ze. Mama probeerde dan te bemiddelen, maar meestal werd het daar juist erger van.”

Ideale dochter

“Het ging toen niet goed met Chantal op school en ze had vrienden die een slechte invloed op haar hadden. Ze spijbelde vaak, rookte wiet en gebruikte waarschijnlijk ook andere troep. Ze hield zich nooit aan afspraken over thuiskomen, dus waren mijn ouders vaak in paniek omdat ze haar telefoon niet opnam en ze niet wisten waar ze was. Ik wist hoeveel verdriet mijn moeder daarvan had, dus probeerde ik de ideale dochter te zijn. Ze zei altijd dat ze blij was dat het met mij zo goed ging en dat ik me wel redde. Daar ergerde Chantal zich dan weer aan.”

“Ik was blij toen ik na de middelbare school ging studeren en uit huis kon. Mijn moeder belde wel altijd over de problemen van Chantal met relaties of met werk. Vanwege mama heb ik haar dit baantje gegeven, maar ze maakte er een puinhoop van. Dus nu heb ik gezegd dat ze iets anders moet zoeken.”

MT45 M45 relatie redden Beeld

Wilma

“Ik weet dat het volgens Michelle mijn schuld is dat Chantal zo moeilijk is. Ze vindt dat ik te veel aan haar heb toegegeven en te weinig eisen aan haar heb gesteld. Maar niet ieder kind is hetzelfde. Chantal is altijd een angstig en kwetsbaar kind geweest, dat moeilijk contact maakte. Ze voelde zich snel buitengesloten en werd gepest op school, omdat ze wat mollig was. Michelle was een meisje dat alles mee had. Ze zag er schattig uit, kon goed leren en kon met iedereen opschieten. We hebben met haar nooit problemen gehad.”

Aandacht tekortgekomen

“Ik ben me er wel van bewust dat zij misschien aandacht tekort is gekomen, omdat er altijd toestanden waren met Chantal. Ik probeerde haar wel altijd uit te leggen dat Chantal het moeilijk vond dat haar jongere zusje alles zo veel makkelijker kon. Dat ze zich daarom vaak verdrietig voelde en onaardig deed. Ik heb Michelle ook altijd geprezen voor alles wat ze goed deed, maar probeerde dat zo te doen, dat Chantal niet nóg onzekerder zou worden. Ik denk dat ik ook probeerde wat tegenwicht te bieden voor het ongeduld van mijn man. Chantal en hij lijken erg op elkaar. Hij kan ook behoorlijk fel uit de hoek komen en daar bereik je bij hem en bij Chantal niets mee. Dus dan probeerde ik de boel maar weer te sussen door te praten en begrip te tonen.”

“Ik heb het altijd verschrikkelijk gevonden dat Michelle en Chantal niet met elkaar overweg konden. Toen Michelle uit huis ging, werden de verschillen alleen maar groter. Michelle heeft een studie Medicijnen gedaan. Ze heeft een leuke partner, net als zij ook huisarts. Ze hebben samen een praktijk. Chantal heeft alleen mbo gedaan en daarna allerlei baantjes gehad, maar nooit werk dat haar echt boeide. Ook valt ze steeds op de verkeerde mannen. We hebben geprobeerd haar op weg te helpen door een appartement voor haar te kopen, waar ze ons wat huur voor betaalt.

Ik had zo gehoopt dat Chantal in de praktijk van Michelle en haar man haar draai zou vinden. We hebben zelfs haar opleiding voor doktersassistente betaald, maar daar is ze mee gestopt nu Michelle heeft gezegd dat ze niet bij haar in de praktijk kan blijven. Het ging niet goed met de andere assistentes. Vanuit onzekerheid kan Chantal heel arrogant doen en dat pikken die meiden niet. Ik heb Michelle gesmeekt haar nog een kans te geven. Wat meer begrip te tonen. Het is tenslotte toch haar zus die het zo moeilijk heeft met zichzelf en haar leven, terwijl bij Michelle alles vanzelf lijkt te gaan.”

MT45 M45 relatie redden Beeld

Therapie

Wilma heeft contact met mij opgenomen omdat ze advies wil over het probleem dat haar twee dochters met elkaar hebben. Ze heeft van Michelle te horen gekregen dat zij een aandeel heeft in de problemen van Chantal. Dit heeft ze zich erg aangetrokken, omdat ze het gevoel heeft dat ze juist alles heeft gedaan om haar dochter te helpen.

Nadat ik eerst een gesprek met Wilma alleen heb gehad, over de moeizame relatie tussen haar dochters en tussen haar man en Chantal, stel ik voor om een gesprek met het hele gezin te hebben. Ik wil graag horen hoe de andere gezinsleden de situatie ervaren, om daarna te kunnen bespreken of en hoe ik hen zou kunnen helpen.

Kort voor de afspraak belt Wilma dat ze alleen met Michelle komt. Chantal en Henk voelen niets voor een gesprek. Chantal omdat ze nog zó boos is op Michelle vanwege haar ontslag, dat ze voorlopig niets met haar te maken wil hebben. Henk voelt niks voor een gesprek omdat hij vindt dat Wilma en hij zich hier niet mee moeten bemoeien.

Toch zinvol

Ik weet dat andere collega’s het gesprek mogelijk niet hadden laten doorgaan als meerdere gezinsleden niet willen meekomen. Bij veel gezinsproblemen heb je iedereen nodig om tot een oplossing te komen. Ik bedenk echter dat ik altijd later nog met argumenten kan komen om Henk en Chantal toch bij de therapie te betrekken. Het gesprek tussen Wilma en Michelle blijkt toch heel zinvol. Voor Michelle biedt het een mogelijkheid om haar moeder te vertellen hoe ze heeft geleden onder de buien van haar zus en hoe weinig ze zich gesteund heeft gevoeld door haar ouders in haar angst voor de overheersing van haar zusje. Ze kreeg altijd te horen dat zij begrip moest hebben, omdat ze het slimme, mooie, leuke zusje was.

Wilma toont zich ontvankelijk voor die boodschap en kan oprecht zeggen dat ze nu inziet dat ze Michelle tekortgedaan heeft. Vervolgens kan ze aan haar dochter uitleggen dat ze vaak ook niet wist hoe ze met Chantal moest omgaan. Henk en zij zaten niet op een lijn; hij was voor een hardere aanpak, terwijl Wilma doodsbang was dat ze haar dochter dan zou kwijtraken. Ze is Chantal niet kwijtgeraakt, maar heeft wel de relatie met Michelle en met Henk beschadigd.

Door het gesprek met Michelle realiseert ze zich dat haar jongste dochter haar ook nodig heeft. Ook begrijpt ze van Michelle dat Chantal echt te ver is gegaan in het conflict met de andere assistentes en dat ze haar dochter niet helpt als ze volledig háár kant kiest, zoals altijd. Michelle wil haar zus confronteren net haar destructieve houding. Wilma neemt zich voor om daar niet tussen te gaan bemiddelen, maar om haar dochters dit zelf uit te laten vechten.

De uitnodiging om als gezin nog een gesprek te hebben blijft staan.

Margriet.nl genomineerd voor Website van het jaar

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Annette HeffelsRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden