null Beeld

Hoogsensitief? Dan zijn dit waarschijnlijk vijf van jouw talenten

Van hoogsensitiviteit worden vaak de nadelen benadrukt: je kunt niet goed tegen stress, cijfert jezelf weg of hebt last van extreme faalangst. Maar wist je dat hooggevoeligheid juist ook voordelen heeft? Er zijn namelijk bepaalde talenten, die veel mensen die hoogsensitief zijn, blijken te hebben.

Esther Bergsma, zelf hoogsensitief én auteur van het boek Het Hoogsensitieve Brein, geeft vijf voorbeelden van zulke talenten.

1. Talent om van kleine dingen te genieten

Omdat je hoogsensitief bent, neem je alle prikkels veel intenser waar. Vaak wordt er bij die uitspraak vooral gefocust op de negatieve kanten, zoals dat je eerder overprikkeld raakt of niet goed tegen stress kunt. Maar, zegt Bergsma tegen Women's Health, die prikkels hebben ook een mooie kant: hoogsensitieve mensen voelen ook positieve emoties veel sterker. Daardoor kunnen ze veel meer genieten van dingen die anderen gewoon vinden, zoals: verse bloemen of lekker in het zonnetje zitten.

2. Goed in het zien van verbanden en het grote geheel

“Als je direct reageert op de situatie waarin je je bevindt, heb je geen tijd om te kijken hoe die situatie samenhangt met het grote geheel”, vertelt Bergsma. Als je hoogsensitief bent, kun je dat juist wel. Dan heb je namelijk even nodig om de nieuwe informatie te verwerken. Daardoor leg je meteen verbanden met andere informatie. Dat hangt ook meteen samen met het volgende talent.

Lees ook: Kun je niet goed tegen stress? Misschien ben je hoogsensitief

3. Talent om juiste beslissingen te nemen

Waar anderen mensen nog wel eens iets doen zónder het goed te overwegen, denkt een hooggevoelig iemand áltijd na voor hij of zij iets doet. Weloverwogen beslissingen kun je dus zeker wel aan hen overlaten, net als beslissingen op basis van intuïtie. Want ook op dat gebied ben je als hoogsensitief persoon zeer sterk. Ze zijn veel gevoeliger voor gedachten en prikkels in hun lichaam, waardoor ze meer stil staan bij wat ze voelen bij verschillende opties.

4. De gave om anderen te begrijpen

De meeste mensen die hoogsensitief zijn, vinden volgens Bergsma, hun grote inlevingsvermogen het állerbelangrijkste voordeel. “Hun brein stemt automatisch af op de gevoelens en het perspectief van de ander”, zegt ze. Daardoor weten ze sneller wat anderen nodig hebben, hoe anderen denken en waarmee ze hulp nodig hebben.

5. Je herkent ongezonde situaties snel

Als je hoogsensitief bent pak je veel meer prikkels op, en heb je dus het talent om dingen waar te nemen die anderen (nog) niet merken. Daardoor zul jij ook sneller doorhebben wanneer je in een ongezonde of ‘giftige’ omgeving bent. Denk bijvoorbeeld aan een werkplek waar de sfeer niet goed is, maar ook een ongelukkige relatie van een familielid of vriendin. Als hooggevoelig persoon heb je vaak eerder door dat iemand in een ongezonde relatie zit, dan die persoon zelf. Dat kan leiden tot veel onbegrip, tót de situatie zo ongezond wordt dat ook niet-gevoelige mensen dit oppikken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Women's Health

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden