null Beeld

Hoe ga je met elkaar verder als je partner is vreemdgegaan?

De wereld zakt onder je voeten vandaan als je erachterkomt dat je partner is vreemdgegaan. Verlaat je hem of haar of ga je toch samen verder? En als je voor dat laatste kiest, hoe dan?

1. Laat het los en vergeef

Je kunt het verleden niet veranderen. Wat gebeurd is, is gebeurd en wat nu is, is nu. Als je ervoor gekozen hebt om bij elkaar te blijven ondanks wat er is gebeurd, dan heb je een besluit genomen. Probeer de affaire achter je te laten. Met de keuze om bij je partner te blijven, maak je ook de keuze gemaakt om hem/haar de affaire te vergeven. Zonder dat is haast onmogelijk om verder te gaan.

Lees ook: Annette Heffels over ontrouw

2. Accepteer wat er is gebeurd

Als je besloten hebt om bij je partner te blijven, accepteer wat er is gebeurd en ga vandaar weer verder. Als je zegt dat je bij je geliefde blijft, dan zeg je als het ware dat je genoeg van hem/haar houdt om jullie relatie een nieuwe kans te geven.

3. Bouw het vertrouwen weer op

Het vertrouwen tussen jullie heeft behoorlijke schade opgelopen. Hoe bouw je dat weer op?

Ga er vanuit dat het even duurt. Achterdocht en angst voor herhaling zijn natuurlijk, maar probeer ze gaandeweg achter je te laten. Focus op vergeven en je beslissing om verder te gaan met je partner. Met de tijd zal dit eenvoudiger worden.

Vreemdgaan doodsteek van je relatie?

Volgens relatiecoach Sylvia van der Spek van Relatieraadsel hoeft vreemdgaan niet de doodsteek te betekenen van je relatie. ,,Vreemdgaan hoeft zeker geen reden te zijn om er meteen een punt achter te zetten. Hoe gekwetst ook, diep van binnen wil zowel de bedrogene als de bedrieger vaak niets liever dan de relatie herstellen. Belangrijk is dat je ook als bedrogene erkent dat je zelf een verantwoordelijkheid hebt als de ander is vreemdgegaan." Welke verantwoordelijkheid dit is, is in elke situatie anders.

Sylvia: "Je staat voor een nieuw begin van je relatie en zult als partners moeten bepalen wat je voor ogen hebt: wat verwacht je van elkaar, wat kun je elkaar geven en waarom heb je voor elkaar gekozen? Het is van groot belang dat je dezelfde waarden nastreeft en daarover blijft praten. Dat je weet waar de (seksuele) grenzen liggen en dat je ook voor voldoende quality time met elkaar zorgt. Vreemdgaan kan ook positief uitpakken. Door een enkel slippertje kan er uiteindelijk een sterkere, gezondere relatie ontstaan, juist omdat er nu gepraat móet worden.”

Bronnen: Elite Daily, VROUW

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden