null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Heb je een oudere zus? Dan ben je waarschijnlijk gelukkiger

Hoewel zussen soms het bloed onder elkaars nagels vandaan kunnen halen, mag je je gelukkig prijzen als je een oudere zus hebt. Onderzoek toont aan dat zo’n ‘grote zus’ bevorderlijk is voor je mentale gezondheid.

Alle jongere zusjes kunnen het beamen: oudere zussen kunnen bazig doen en overbezorgd zijn. Maar: ze kunnen je ook een heleboel leren. Zij hebben namelijk alles al een keer uitgeprobeerd. Uit een onderzoek van de Montfort universiteit in het Britse Leicester blijkt dat het niet alleen heel handig is om een oudere zus te hebben. Je wordt er ook gelukkiger van.

Gebalanceerd leven

De wetenschappers ondervroegen 571 jongeren van 17 tot 25 jaar oud. Uit de reacties van de jongeren en de observaties van de onderzoekers bleek dat het hebben van een oudere zus bevorderlijk is voor de mentale gezondheid. Op de algemene graad van ‘gelukkig zijn’ scoorden mensen met een oudere zus het hoogst. Hierbij maakt het niet uit of diegene een man of een vrouw is. De verklaring? Met een oudere zus heb je een beter gebalanceerd leven, stellen de wetenschappers. Ze vormen vaak de verbindende factor in het gezin: ze sporen de gezinsleden aan tot communiceren en brengen iedereen samen. Die rol vervullen oudere zussen ook nog geregeld als iedereen in het gezin volwassen is.

Emoties uiten

Volgens de onderzoekers is het duidelijk: opgroeien in een hecht gezin waarin ruimte is voor het uiten van gevoelens zorgt voor een betere mentale gezondheid. Het uiten van emoties is essentieel om je gelukkig en optimistisch te voelen, leggen de wetenschappers uit. Opgroeien in een gezin met veel mannen werkt daarom tegenovergesteld. In een mannengezin zijn emoties over het algemeen een stuk minder bespreekbaar. Misschien had je vroeger dus toch iets minder moeten kibbelen met je grote zus...

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Bedrock

Beeld | iStock

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden