null Beeld

Hangt er liefde in de lucht? Dít is wat zorgt voor die vlinders in je buik

Langdurig voor je uit staren, een kriebelend gevoel in je buik en nergens anders aan kunnen denken dan die éne persoon. Verliefdheid is één van de mooiste emoties die we hebben. Weet je wat die vlinders in je buik nou écht zijn?

Je zou het misschien niet denken, maar je lichaam schiet tijdens een verliefdheid automatisch in een soort overlevingsmodus.

Overlevingsmodus

Onze maag bevat tal van zenuwbanen. En die zijn zo gevoelig, dat het door wetenschappers ook wel ons tweede brein wordt genoemd. Via zenuwbanen communiceren onze hersenen voortdurend met onze maag. Doordat die verbintenis zo sterk is leiden heftige emoties vaak tot een reactie in de maag en andersom. Bij angst resulteert dit in het gevoel alsof er een knoop in je maag zit. Bij verliefdheid gebeurt eigenlijk hetzelfde.

Minder bloedtoevoer

Bij heftige emoties verandert er namelijk iets in de bloedtoevoer naar onze organen. Je lichaam gaat in een soort van vlucht-of-vechtmodus en je hersenen sturen daarom extra veel bloed naar vitale organen zoals je hart en longen. Je maag is tijdens zo’n overlevingsstand wat minder belangrijk, dus daar wordt de toevoer beperkt zodat er meer bloed naar de belangrijkere organen kan worden gepompt.

Vlinders in je buik

"De drie slagaderen naar de buikorganen worden dichtgeknepen en bloed wordt ergens anders heen geleid, vooral naar de spieren", legt hoogleraar maag-, darm- en leverziekten Ernst Kuipers uit. Maar hoewel je hersenen dit zelf hebben veroorzaakt, zorgt dit toch voor een soort van kortsluiting. Je hersenen voelen dat er iets niet klopt. "Het zenuwstelsel stuurt een signaal van je maag naar hersenen. Daar wordt het vertaald als een soort bibberige sensatie. Op dat moment voel je dus vlinders in je buik, terwijl die eigenlijk in je hoofd zitten."

Lees ook

Dit is waardoor verliefdheid op een gegeven moment stopt

Bron | de Volkskrant, NRC, Quest

Beeld | iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden