null Beeld

Goedele’s liefdeslessen: ‘Geen enkele man wil een verkeersagent in bed’

Deze zomer geeft Goedele Liekens acht weken lang liefdeslessen. zoals ze zelf zegt: "Liefde en seksualiteit zijn zo’n belangrijk deel van het geluk van zoveel mensen, daar wil ik graag aan bijdragen." Haar eerste les: hoe krijg je wat je graag wilt?

"Eerst maar eens een paar cijfers: 6 op 10 Nederlandse vrouwen geven aan in bed niet te krijgen wat ze willen, blijkt uit een onderzoek dat ik eind vorig jaar samen met Christine Le Duc hield. Niet verwonderlijk want, zo bleek ook, 1 op 5 partners geeft op geen enkele manier aan wat 'ie wil. En slechts 1 op de 4 zegt wat hij of zij graag heeft tegen zijn partner.

Voor bondage schrikt de helft van de Nederlanders niet terug

Nederlanders geven het voorspel met hun huidige sekspartner gemiddeld een 6,7. Er mag vaker gemasseerd worden, het ontkleden mag langzamer en uitdagender en zelfs voor dominantie en bondage schrikt 55 procent van de Nederlanders niet terug.

Er is weinig creativiteit, mannen en vrouwen weten zelf niet goed wat ze precies willen en áls ze dat al weten is het nog een hele drempel daar met elkaar over te communiceren. Zelfs met een partner met wie ze al langer dan tien jaar samen zijn.

De leiding nemen in bed

Slechts een kwart van de ondervraagden deelt hardop met zijn partner wat hij wil. Bijna 60 procent wil graag dat zijn partner de leiding neemt in bed. Maar veel mensen worden op dat vlak flink teleurgesteld, weet ik. 38 procent geeft hints tijdens het voorspel en nog eens 38 procent probeert zijn partner zonder woorden te begeleiden. 19 procent geeft helemaal geen sturing.

Bij een goeie relatie, hoort goeie seks

Ik ga niet rond de pot draaien. Bij een goeie relatie hoort goeie seks. Voor béide partijen. Nu zijn mannen vrij simpel ‘blij’ te krijgen, maar het vrouwelijk genot zit helaas complexer in elkaar. Er zijn natuurtalenten die elke vrouw naar Himalaya-hoogtes voeren (geprezen zij hun handen, tong en penis), maar de doorsneeman kan vaak wat liefdevolle assistentie gebruiken. Je leert elkaar toch ook of je melk in je koffie drinkt, en hoeveel? Als je het naar je zin wilt in bed, moet je elkaar wegwijs maken. Daarom: hoe krijg je in bed wat je wil? Een handleiding.

Niets zo fragiel als het mannelijk ego

We hebben jaren geroepen: communiceer! Praat met elkaar over wat je leuk vindt! Maar tenzij jullie een heel open koppel zijn, blijkt intussen dat praten vaak niet werkt. Want hoe benoem je - met expliciete details - wat je lekker vindt? Hoe kom je niet over als een sloerie? En vooral: hoe kwets je hem niet? Niets zo fragiel als zijn seksueel ego.

Negen op tien klapt een man huiverend dicht als je het aan de keukentafel of tijdens een etentje gezellig wil hebben over wat je wilt. In bed wil hij het al helemaal niet horen. Niets beters om hem te ontmannen en te ontmoedigen dan wanneer jij zegt: ‘Hoger!’. ‘Meer naar rechts!’ ‘Sneller!’ Geen enkele man wil een verkeersagent in bed.

Zwoele, hese stem

Als je er toch af en toe een aanwijzing wilt tussen werpen, hou het dan kort en doe dat dan met zwoele, hese stem. ‘Jaah, daar, dat is zooo lekkerrr.’ Enkel over de dingen die goed zijn. Een man moet je altijd positief stimuleren. Daar is hij heel gevoelig voor en je toont hem meteen dat jij houdt van seks.

Zonder woorden werkt ook. Toon je opwinding. Laat je ademhaling sneller of zwaarder worden. Kreun. Hijg. Dan weet je lieverd wanneer hij op het goede spoor zit. Bonus: zijn beste vriend ‘down under’ wordt er vaak nog harder van. Hijgen is krijgen dus hijg en kreun je partner waar je 'm hebben wilt. Als een soort aanmoedigend ‘warmwarmer’ spel waarbij je naar de lekkerste plekjes op zoek bent in plaats van een voorwerp.

Heupen zijn één van je meest vrouwelijke instrumenten

Je kunt de zaak natuurlijk altijd ‘een handje helpen’. De letterlijke handleiding. Breng zijn hand naar dat gevoelige plekje in je hals, op je billen of aan je vagina. Neem zijn penis vast en ‘rijd’ mee met hem op jouw ritme. Of rij op zijn hand zodat hij voelt wat jij lekker vindt. Vind je dat te ingrijpend? Gebruik dan je heupen. Heupen zijn één van je meest vrouwelijke instrumenten. Gebruik ze! Draai cirkels. Duw ze omhoog als je zijn penis dieper wil voelen of verplaats ze als hij je net niet op het juiste plekje likt. Beweeg ze op jouw favoriete ritme. It takes two to tango!

Jouw seksmood

Vind je nog dat hij je niet goed genoeg aanvoelt, draai dan eens de rollen om. Zeg hem: ‘Leun maar achterover, schat. Laat mij even.’ Zeker weten dat hij niet zal protesteren. Speel met hem, streel, kus en lik hem op de manier en in het ritme dat jij lekker vindt, desnoods met jouw ideale muziekje op de achtergrond. Breng hem helemaal in jouw seksmood, zodat hij daarna op dezelfde ‘golf’ met jou verder kan gaan.

Laat je lezen

Natuurlijk gelden al deze tips net zo goed voor hem: hij toont ook best waar hij het meest van houdt. Kortom: lees elkaar en lààt je lezen. Seks is nog steeds iets wat je samen doet en waar beiden van genieten. En nee, dat gaat niet met “als je elkaar maar graag genoeg ziet, komt het wel goed” alleen!

4 tips van Goedele

  1. Het beste moment om te praten over seks is nét na de daad. Dan is je schaamtegevoel het laagst. Je hebt het immers net gedaan.
  2. Houdt het ALTIJD positief. Onderstreep wat je fijn vond, niet wat stoorde of fout was. ‘Mmm schat toen je mijn tepels zo stevig kneedde, dat mag je gerust wat vaker doen.'
  3. Houd het kort en luchtig, geen groot functioneringsgesprek maar meerdere zwoele of romatische peptalks terwijl je nog in elkaars armen ligt.
  4. Nieuwe relatie, doe het snel! Maak er van in het begin een gewoonte van om open over seks te praten. Hoe langer je het uitstelt, hoe moeilijker het wordt en hoe meer ‘slechte’ patronen al ingebakken zitten. Een vrouw vertelde bij mij tijdens de sessie tegen haar man voor het eerst dat ze zijn gelik aan haar oor tijdens de seks vreselijk vond… Ze waren ruim 3 jaar samen! Pijnlijk.
  5. Mag het een keer wat uitgebreider? Gebruik een artikel of boek als ‘excuus’ om over seks te beginnen. Dat creëert een veilige afstandelijkheid zodat je partner zich niet meteen aangevallen voelt. Zeg maar dat het door mij komt J ‘ Moet je kijken wat die rare Goedele hier schrijft, dat de clitoris uitlopers heeft tot binnenin en je dus ook daar …blabla’

null Beeld

De Vlaamse seksuologe en psychologe Goedele Liekens (55) is al ruim dertig jaar geleden een bekend gezicht. Mede dankzij haar werk, praten we tegenwoordig makkelijker over seks. Op goedele.com vind je meer informatie over relaties en tips voor een beter seksleven. In augustus verschijnt Het seksboek, de volledige encyclopedie over lichaam, liefde en seks.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden