null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Goede reden om het vaker te doen: seks is gezond, zeker op latere leeftijd

Hoewel je in het begin van jullie relatie niet van elkaar af kon blijven, is de hoeveelheid seks waarschijnlijk met de jaren wat afgenomen. Net zoals bij de meeste koppels. Komt het er (bijna) nooit meer van? Zonde! Niet alleen omdat het jullie intieme band sterk houdt, maar ook voor je gezondheid.

Uit een recente studie, gepubliceerd in het internationale vakblad Sexual Medicine, blijkt dat een actief seksleven ons geluksgevoel en onze levenskwaliteit bevorderen. Dit zou zeker gelden als we wat ouder zijn.

Geluksgevoel in kaart

Voor de studie onderzocht een team van wetenschappers de gegevens van bijna 7.000 Britse volwassenen in de leeftijd van 50 tot 89 jaar. Zij kregen voorafgaand aan de studie een aantal stellingen voorgelegd. Zoals 'ik barst van de energie' en 'ik geniet van de dingen die ik doe'. Bij elke stelling moesten ze aangeven in hoeverre deze op hen van toepassing was. Op basis hiervan kreeg iedere deelnemer een cijfer op een schaal van 0 tot 15, die hun geluksgevoel in kaart bracht. Omdat de focus van het onderzoek op seks lag, moesten de deelnemers bovendien aangeven hoe vaak ze met hun partner naar bed gingen.

Seks boven de 65

Er wordt weleens gedacht dat ouderen geen seks meer hebben, maar hoogleraar Lee Smith – co-auteur van het onderzoek – benadrukt dat daar niets van klopt. "Vaak denken mensen dat oudere volwassenen niet zo actief zijn als jongvolwassenen. Of erger nog: dat ze helemaal niet meer vrijen. Onzin! Ouderen zijn niet aseksueel. De seksuele activiteit neemt wel af met de jaren. Maar uit recent onderzoek blijkt dat 40% van de ouderen tussen de 65 en 80 jaar nog geregeld met elkaar vrijt."

Betere levenskwaliteit

Uit het onderzoek blijkt dat ouderen baat hebben bij een actief seksleven. Zo hebben degenen die vaak vrijen, een betere levenskwaliteit. Dat geldt ook voor de deelnemers die een intieme band hebben met hun partner. En seks maakt net wat gelukkiger, onthullen de cijfers. Mannen die seksueel actief zijn, hebben gemiddeld een gelukscijfer van 9,75/15; mannen die dit niet zijn, scoren gemiddeld 9,44/15. Ook seksueel actieve vrouwen zijn gelukkiger volgens het onderzoek. Bij hen ligt de score respectievelijk op 9,86/15 tegenover 9,67/15. De verschillen zijn misschien niet groot, maar volgens de knappe koppen wél groot genoeg om een verband te zien.

Twee keer per maand

Maar hoe vaak 'moet' je dan vrijen om je geluksgevoel te verhogen? Bij mannen staat meer levensgenot gelijk aan twee keer seks (inclusief klaarkomen) per maand en het nodige gezoen en gestreel. Vrouwen halen hun geluk ergens anders uit, namelijk intimiteit zónder penetratie.

De kip en het ei

Het onderzoeksteam moet eerlijk toegeven dat ze niet keihard kunnen aantonen dat seks gelukkig(er) maakt. Het kan ook zijn dat gelukkige mensen vaker seks hebben. Volgens de wetenschappers versterkt het elkaar in elk geval. Hoe je het ook wendt of keert, Smith onderstreept dat het seksleven als een belangrijk onderdeel van de algehele gezondheid moet worden gezien. "Seksualiteit is gekoppeld aan levensgenot, een beter welzijn én een betere geestelijke gezondheid," stelt hij. "Bovendien is seksuele activiteit ook een vorm van fysieke inspanning. Dus hoe meer je vrijt, hoe beter je je zult voelen. Zowel geestelijk als lichamelijk."

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | hln.be

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden