null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Feit of fabel: kinderen zonder broers en zussen zijn egoïstischer

Het is iets dat vaak gedacht wordt: enig kinderen zijn een stuk egoïstischer en narcistischer dan kinderen die opgroeien met broers en zussen, omdat die al vanaf jonge leeftijd leren delen. Het 'enig kindsyndroom' wordt het ook wel genoemd. Maar hoeveel is hiervan waar?

De wetenschap heeft het antwoord.

Stereotype

Onderzoekers van de Universiteit van Leipzig, Duitsland, waren benieuwd of er een kern van waarheid in het stereotype zit. Eerst onderzochten ze hoe sterk het stereotype precies is. Ze ondervroegen meer dan vijfhonderd mensen over hoe zij tegen enig kinderen aankeken. Hieruit bleek dat niet alleen mensen met broers en zussen, maar ook enig kinderen zelf dachten dat enig kinderen egoïstischer zijn. Echt een positief beeld van zichzelf hadden ze dus niet.

Minder egoïstisch

Vervolgens analyseerden de wetenschappers data van de persoonlijkheden van meer dan 1800 deelnemers, met en zonder broers en zussen. Aan de hand hiervan ontdekten ze dat het stereotype niet klopt: enig kinderen zijn niet egoïstischer of narcistischer dan mensen met broers en zussen. Sterker nog, ze hebben juist minder narcistische trekjes. Dit kan te maken hebben met de onderlinge strijd en jaloezie die broers en zussen soms voor elkaar voelen, waardoor zij er zelf als de beste uit willen komen en voor hun plek moeten vechten.

Bron | MindBodyGreen

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden