null Beeld

Familieruzie? Zó los je het op

Conflicten komen in de beste families voor. Maar de een stapt er sneller overheen dan de ander.

Hoe los je een ruzie binnen de familie op? Dave Niks van De Familiepsycholoog laat mensen vooral naar zichzelf kijken.

“Met je familie ben je verbonden, wat er ook gebeurt. Bloedverwantschap en de historie die je als familie deelt, zorgt er aan de ene kant voor dat je toleranter bent ten opzichte van familieleden. ‘Dat je dat pikt!’ kan een ander zeggen. Terwijl jij denkt: het is toch mijn moeder. Aan de andere kant kan er ook makkelijk wrijving ontstaan, want je kiest elkaar niet uit. Veel familieruzies ontstaan door onbegrip, te hoge verwachtingen en elkaar niet werkelijk zien. Als psycholoog en mediator vind ik het belangrijk om mensen eerst naar zichzelf te laten kijken. Wat is hun aandeel? Wat hadden ze anders kunnen doen? Het gaat dan niet om de schuldvraag, maar om het inzicht dat je de ander niet kunt veranderen. Alleen jezelf. En dat als jij anders reageert, de ander dat waarschijnlijk ook zal doen. Het conflict is dan niet meteen opgelost, maar er komt wél iets in beweging.”

Helicopterview

“De volgende stap is om van een afstand naar de ruzie te kijken. Vaak weten mensen zelf niet meer wat de aanleiding was. De heftigheid van de ruzie staat dan niet in verhouding tot wat er daadwerkelijk is gebeurd. Voor mij als psycholoog een teken dat er meer achter zit. Vaak is zo’n aanleiding de druppel en speelt er al jaren onderhuids veel meer. Ik geef mijn cliënten dan ook huiswerk mee. ‘Bedenk eens wat je nog wilt vragen of zeggen tegen de ander zodat je het af kunt sluiten,’ zeg ik dan. ‘Zodat je naar de toekomst kunt kijken.’

Mensen denken dat het niet goed is om oude koeien uit de sloot te halen of in het verleden te blijven hangen, maar om een nieuwe start te maken moet het verleden wél afgesloten zijn. Daarbij is het van belang dat je een en ander in perspectief kunt plaatsen. Tijdens de sessies kijken we vaak één of twee generaties terug. Op die manier leer je dat je iemand niet iets kunt verwijten wat hij of zij nooit heeft geleerd. Als je moeder uit een gezin komt waarin niet over gevoelens werd gepraat, kun je niet van haar verwachten dat ze dat met haar kinderen wél doet. Met dat inzicht kun je je verwachtingen bijstellen: wat hebben je ouders wél gedaan? Ze hebben je misschien niet geknuffeld, maar wel vaak complimenten gegeven. Dat staat symbool voor de intentie, namelijk dat ze wel degelijk van je houden. Je wordt milder in je oordeel als je je dit realiseert. Op die manier kun je nog steeds tegen je ouders zeggen dat je een aai over je bol zo hebt gemist, maar dan spreek je het uit zonder oordeel. En dan geef je hun ook ruimte om te reageren. Soms wordt er tijdelijk gebroken met een familielid. Dat kan heel functioneel en helend zijn. Een conflict is soms zo intens en heftig dat het goed is om even rust te creëren. Om eerst aan jezelf te werken. Om na een tijdje het eerste contact weer te leggen is vaak moeilijk. Veel cliënten help ik daarbij. Dan is het minder beladen. Zelfs het contact helemaal verbreken kan in uitzonderlijke gevallen goed zijn. Denk bijvoorbeeld aan lichamelijk, psychisch of seksueel misbruik. Maar in de meeste gevallen komt een familieruzie goed. Inzicht en wat milder zijn in je oordeel kunnen daarbij een belangrijke stap zijn.”

Dit maakt een ruzie nóg erger:

  • Geen oog voor de ander hebben (met een flinke dosis empathie wordt een familieruzie al een stuk draaglijker)
  • Ven een mug een olifant maken (waar gáát het eigenlijk over? Praat ergernissen eerder uit)
  • Kwetsende opmerkingen maken of schelden (door iemand te beledigen til je de ruzie naar een ander niveau)
  • Woorden als 'altijd' en 'nooit' gebruiken (probeer het generaliseren te vermijden)
  • Onderbreken (laat de ander uitpraten en luister oprecht)
  • Negeren (als jij of de ander zwijgt, kun je een ruzie niet uitpraten)
  • Weglopen (dit wekt nóg meer woede bij de ander op. Blijf de conversatie aangaan)Bron: metronieuws.nl

Tekst: Nathalie de Graaf

Foto: Sanoma Media Assets Delivery

Dit is een gedeelte uit het dossier 'Ruzie in de familie' uit Margriet 2017-08. Je kunt editie 08 nabestellen via Tijdschrift365.nl, ook kun je het hele dossier lezen via Blendle.

null Beeld

Lees ook:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden