Familieruzie? 7 tips voor een goed gesprek
Heb je ruzie met een familielid? Dat is niet alleen voor jullie, maar ook voor de rest van de familie erg vervelend en verdrietig. Dus, als je weer vrede wilt sluiten: zo ga je in 7 stappen het gesprek (weer) aan.
Voordat je weer met elkaar in gesprek gaat, realiseer je dat ook jíj onderdeel bent van het conflict. Het gezegde luidt niet voor niets: waar twee kijven, hebben twee schuld.
1. Zorg (als dat fijner voelt) dat andere (neutrale) familieleden aanwezig zijn.
2. Zeg allebei van tevoren hardop dat je er samen uit wilt komen.
3. Spreek af dat de een praat en de ander luistert, gebruik desnoods een kookwekker. Focus je op het probleem, niet op de persoon. Erken gevoelens van de ander. Hij/zij ziet hetzelfde verhaal heel anders. Gevoelens erkennen betekent niet dat je ‘buigt’.
4. Verval niet in verwijten, maar focus je op het waarom (waarom deed je wat je deed, waarom voelde je je zo?). Praat in de ik-vorm en over voelen (‘Ik voel…’), niet in de jij-vorm en over doen (‘jij doet…’). En tot slot: vermijd vooral de termen ‘nooit’ en ‘altijd’.
5. Brainstorm over verschillende oplossingen, bekijk telkens de voor- en nadelen. Wees bereid tot een compromis.
6. Maak samen een stappenplan op papier: wat moeten jullie doen om dit tot een succes te maken?
7. Laat het verleden los. Focus je op de toekomst. Accepteer dat dit ‘herstelproces’ tijd en energie kost.
O jee, een familie-uitje
Wat doe je als twee (of meer) familieleden ruzie hebben en er komt een familie-uitje aan? Zorg dat jullie die dag iets dóén. Bedenk activiteiten of zorg, als dat niet mogelijk is, dat de ruziemakers eigen taken hebben die zo weinig mogelijk met elkaar te maken hebben. Kan Evert bijvoorbeeld voor de muziek zorgen en Johan bij de barbecue blijven?
Meer rust in de tent
In Margriet 06 lees je persoonlijke verhalen van en tips voor mensen die gedoe in de familie hebben. Deze ligt vanaf 4 februari bij abonnees op de deurmat en vanaf 6 februari in de winkel. Je kunt de Margriet ook hier (na)bestellen!