null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Er zijn 11 seksuele persoonlijkheidstypes, welke ben jij?

De kans is groot dat je jezelf inmiddels best goed kent en weet wat voor soort persoonlijkheid je hebt. Maar geldt dat ook voor je seksuele persoonlijkheid? Er zijn namelijk elf verschillende seksuele persoonlijkheidstypes die iets kunnen zeggen over jouw seksleven.

De kans is groot dat je jezelf in meerdere types herkent. Het kan handig zijn om een top 3 te maken en deze te vergelijken met die van je partner. Hoe eensgezind zijn jullie op seksueel vlak?

 1. De loslater

  Voor jou draait seks om stress loslaten. Het is een manier om even stoom af te blazen en te ontspannen. Je hebt behoefte aan seks op momenten dat je je gespannen voelt, en je geniet van het rustige gevoel dat je hebt nadat je het bed in bent gedoken. Seks helpt je daardoor ook lekkerder slapen. Een orgasme is voor jou belangrijk: dat brengt het ultieme gevoel van tot rust komen.
 2. De ontdekker

  Seks is jouw speeltuin. Je bent altijd in voor iets nieuws, bent nieuwsgierig en houdt van experimenteren. Je stapt graag uit je comfort zone en vindt het leuk om nieuwe dingen te leren. Je neemt seks niet al te serieus, en kan er ook hard om lachen wanneer alles niet precies gaat zoals gepland. Je bent ook graag met seks bezig door middel van boeken of workshops.
 3. De fair-trader

  Voor jou is vrijgevigheid het belangrijkste onderdeel van seks. Je wilt dat er balans is. Je partner moet net zo veel van geven houden als jij van krijgen houdt, en andersom. Jij en je partner moeten allebei evenveel zin hebben en enthousiast zijn. Je vindt het fijn als jullie beide open zijn en naar elkaars wensen luisteren.
 4. De gever

  Je ziet seks en genot als een cadeau dat je aan je partner geeft. Je partners seksuele ervaring is minstens zo belangrijk als de jouwe, en misschien zelfs wel meer. Je bent erg gericht op hoe je partner zich voelt, en je geniet ervan als jij je partner goed kan laten voelen. Soms vind je het lastig om je op je eigen genot te richten.
 5. De beschermer

  Voor jou is het ontzettend belangrijk dat seks als iets veiligs voelt. Je grenzen zijn belangrijk en er moet te allen tijde toestemming worden gegeven. Dit kan voortkomen uit een trauma uit het verleden, maar het kan ook dat jouw seksuele persoonlijkheidstype jou simpelweg een sterke band van vertrouwen en veiligheid met je partner wil laten voelen voordat je de lakens deelt.
 6. De passiezoeker

  Jij wilt dat seks allesomvattend, intens en gepassioneerd voelt. Misschien zelfs een beetje dierlijk. Je bent afgestemd op de energie tussen jou en je partner. Je vindt het idee dat je jezelf helemaal kunt laten gaan en kunt verliezen in het moment erg fijn. Seks is voor jou het lekkerst als de tijd helemaal stil lijkt te staan.
 7. De genotszoeker

  Voor jou draait seks puur om lichamelijk genot. Je wilt je gewoon goed voelen. Misschien ben je zelfs een beetje verward door al deze verschillende seksuele persoonlijkheidstypes, want je ziet seks gewoon als een simpel genot dat bij het leven hoort. Je houdt van aanrakingen en fysiek contact en een emotionele connectie met je bedpartner is geen vereiste.
 8. De prioriteitensteller

  Het belangrijkste aan seks is voor jou dat jij en je partner seks als prioriteit stellen boven andere dingen. Je wilt geen smoesjes als te druk of te moe zijn horen of gebruiken, intimiteit gaat voor. Je vindt je seksleven nu eenmaal belangrijk en vindt het niet erg om daar andere dingen voor op te geven. Daarnaast houd je ook van consistentie; misschien heb je zelfs vaste momenten waarop je seks wilt hebben.
 9. De romanticus

  Seks draait voor jou om de connectie. Je wilt de emotionele intimiteit met je partner voelen wanneer jullie seks hebben. Daarbij is het ook belangrijk dat jij en je partner op dat moment de volledige aandacht voor elkaar hebben. Soms heb je behoefte aan langzame seks, met veel oogcontact en ‘ik hou van jou’s’.
 10. De spirituele

  Seks heeft voor jou een hogere betekenis dan alleen het fysieke. Je gebruikt seks om uit je eigen lichaam te komen en ziet het als een spirituele ervaring. Waarschijnlijk ben je religieus of ben je geïnteresseerd in Oosterse filosofieën zoals tantra.
 11. De spanningzoeker

  Bij jou zit er een bepaalde spanning rondom seks dat ‘verboden’ of taboe voelt. Je vindt het bijvoorbeeld leuk om met dominantie te spelen, en bent niet bang om dingen uit te proberen.

Bron | Mindbodygreen.com

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden