null Beeld

Drie redenen waarom mensen vreemdgaan volgens een relatietherapeut

Als je zelf een eerlijk en trouw persoon bent, dan zal je je vast weleens hebben afgevraagd waarom mensen vreemdgaan. Want waarom zou je in een relatie met iemand blijven als je gevoelig bent voor de charmes van een ander en niet gelukkig bent in je eigen relatie?

Dit zijn de meest voorkomende redenen waarom mensen vreemdgaan.

1. Ze vinden de aard van vreemdgaan sexy

Seks- en relatietherapeut Tammy Nelson vertelt aan Well + Good dat er allerlei verschillende redenen zijn waarom mensen vreemdgaan. Toch maakt zij onderscheid in drie redenen die vaak voorkomen. Volgens Nelson spreekt allereerst de verboden aard van vreemdgaan veel mensen aan. Ze vinden het zelfs sexy volgens haar: “Mensen houden gewoon van het gevoel iets verkeerds te doen,” aldus Nelson. Uit een studie gepubliceerd in de Journal of Personality and Social Psychology bleek dat dit fenomeen ook wel een 'cheaters high' wordt genoemd. Wel gold dat de deelnemers aan het onderzoek zich alleen goed voelden over het vreemdgaan als ze niet werden betrapt.

Daarnaast blijkt uit een onderzoek van de Texas Tech University dat de relatie van je ouders veel invloed heeft op hoe jij in een relatie staat. Uit het onderzoek bleek dat bijna de helft van de ondervraagden die opgroeiden met vreemdgaande ouders zelf ook weleens is vreemdgegaan.

Lees ook: 7 dingen die minstens zo erg zijn als fysiek vreemdgaan

2. Ze willen bepaalde behoeftes vervullen

Vreemdgaan zou voor sommige mensen ook voldoening geven. Als er aan bepaalde behoeftes niet voldaan wordt in een relatie, dan is er een kans dat mensen deze behoeftes ergens anders (of bij iemand anders) gaan zoeken. “Ze willen in hun huwelijk blijven en een affaire levert ze precies genoeg op van wat ze in hun relatie missen, waardoor ze nog wel gewoon bij hun partner kunnen blijven,” aldus Nelson. Het is volgens haar dan ook belangrijk om goed te blijven communiceren met elkaar over wat je behoeftes zijn voor een gezonde, monogame relatie.

Daarnaast zijn mensen die het gevoel hebben dat ze niet genoeg waardering krijgen van hun partner ook gevoeliger voor de aandacht van anderen. Dat heeft niet zozeer met lust te maken, maar met emoties. Als jouw partner nooit een complimentje geeft, en een ander doet dat wel heeft dat juist meer impact.

3. Ze proberen aan zichzelf te ontsnappen

Hoewel er vaak wordt gedacht dat mensen vreemdgaan, omdat ze met iemand anders willen zijn, is dit volgens Nelson juist niet het geval. “Ze willen niet met iemand anders zijn, ze willen íemand anders zijn. Zich een ander persoon voelen.” In het leven zijn er nu eenmaal bepaalde rollen die we aannemen. Bijvoorbeeld die van moeder, vader, partner etc. En soms kan het verleidelijk zijn om even uit de rol te stappen en je weer ‘jong’ te voelen of even geen ‘moeder’ of ‘vader’. Daarnaast zijn vreemdgangers vaak op zoek naar een bepaalde spanning om uit de sleur te breken van hun relatie. Als je langs elkaar heen leeft en de verveling toeslaat is het niet gek dat je daar verandering in wilt brengen, maar het is natuurlijk niet de bedoeling om dit bij een minnaar te zoeken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Well and Good, NSMBL

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 03 ligt nu in de winkel! Een extra dik nummer in het teken van body positivity, zelfvertrouwen en zelfacceptatie. Ook lees je een openhartig interview met Tjitske Reidinga, 59x zo houd je je relatie leuk en spannend én een aantal verre familierecepten. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden