Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Door deze hobby’s samen te doen, verbeter je je relatie

Zit je relatie de laatste tijd een beetje in een sleur? Ga dan eens samen schilderen. Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat het gezamenlijk uitoefenen van een creatieve hobby kan helpen om de relationele band te versterken.

Wetenschappers van de Baylor University in Texas vroegen heteroseksuele koppels tussen de twintig en veertig jaar verschillende activiteiten te doen zoals gezelschapsspelletjes spelen of een kunstles volgen. Voor en na de activiteit werd bij alle stellen het oxytocineniveau (knuffelhormoon) gemeten. Bij alle activiteiten die de koppels samen ondernamen, nam het niveau toe. De sterkste stijging was meetbaar bij koppels die een kunstles hadden gevolgd. Bij de mannen kwam er zelfs twee keer zoveel oxytocine vrij in vergelijking met wanneer ze een andere activiteit deden.

Potje monopoly

“Een kunstles lijkt misschien niet echt een romantische date, maar uit het onderzoek blijkt dat stellen die samen schilderen, meer toenadering tot elkaar zoeken. Ze slaan een arm rond hun partner of geven een schouderklopje met een ‘Goed gedaan, schat’," vertelt professor Karen Melton, een van de onderzoekers van de studie. Ook andere creatieve activiteiten zouden een positieve invloed hebben op de relatie. Schuilt er geen Bob Ross in jullie? Maak de tafel dan vrij voor een ouderwets potje monopoly.

Beter seksleven

Uit een andere recente studie bleek ook al dat koppels die samen een nieuwe vaardigheid leren een beter seksleven hebben. De studie toonde ook aan dat er meer oxytocine vrijkwam als ze de creatieve activiteiten in een nieuwe omgeving deden, in vergelijking met thuis.

Bron| Baylor University

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden