null Beeld

Door deze 3 eenvoudige vragen zal je partner makkelijker met je praten

Ben jij een van die pechvogels die eindeloos moet hengelen en vissen om erachter te komen wat de man in je leven écht bezighoudt? Met deze drie eenvoudige vragen zal hij zich meer openstellen en makkelijker met je praten.

Women's Health vroeg een aantal relatiedeskundigen wat je het best tegen je partner kunt zeggen om hem op zijn gemak te stellen, en zo een diepzinnig(er) gesprek te kunnen voeren. Dit waren de antwoorden die de makers van het tijdschrift kregen.

1. 'Zullen we een eindje gaan wandelen?'

Wandelen heeft twee grote voordelen. Doordat je niet wordt afgeleid door de televisie, telefoon (die je dan wel thuis moet laten) en andere dingen in huis, kun je onder het lopen eigenlijk weinig anders doen dan bijpraten. Ten tweede is het een goede manier om je partner op zijn gemak te stellen. Tijdens een wandeling heb je veel minder oogcontact dan bijvoorbeeld bij een etentje, wat vooral handig is als de toon van het gesprek wat pittiger of persoonlijker dreigt te worden. Volgens relatietherapeute Mary Jo Rapini, schrijfster van het boek Re-coupling, voelt een man zich dan minder onder druk gezet en zal hij makkelijker zijn gevoelens of mening uiten.

2. 'Wat vervelend! En wat gebeurde er toen?'

Als hij vertelt hoe zijn baas tegen hem tekeer is gegaan of hoe hij ruzie heeft gehad met zijn zus, probeer je dan in zijn positie te verplaatsen en leef met hem mee, adviseert Rapini. Zelfs als je het niet eens bent met de manier waarop hij de dingen heeft aangepakt ('Nou, misschien had je baas wel een punt') of denkt dat hij van een mug een olifant maakt ('Je zus is nu eenmaal zo, dat moet je niet groter maken dan het is'). Houd die gedachten even voor je en breng ze pas ter sprake als hij weer is afgekoeld. Door meteen zijn problemen te willen oplossen of je oordeel klaar te hebben, zal hij weinig ruimte voelen om zijn gevoelens te uiten en kan hij zelfs helemaal dichtklappen.

3. 'Toen je laatst zei dat je je ... voelde, wat bedoelde je daarmee?'

Heb je een partner die het lastig vindt om over zijn gevoelens te praten? Refereer dan aan een gevoel, zoals verdriet of spanning, waar hij het onlangs zelf over heeft gehad en vraag hoe het nu met hem gaat. Volgens Dean Stattman, man én journalist bij Men's Health – en dus (ervarings)deskundige – zal je partner zich hierdoor makkelijker uiten. Hij is er toen tenslotte zelf over begonnen. Je kunt ook informeren naar een specifieke gebeurtenis die hij eerder heeft genoemd (bijvoorbeeld: 'Hoe ging je vergadering vandaag?'). Deze manier van communiceren laat zien dat je goed naar hem hebt geluisterd en aandacht voor hem hebt, ondanks je eigen drukke agenda. Volgens relatiecoach Amy Banks zal hij je oprechte interesse waarderen en hierdoor vaker en makkelijker met je praten over wat hem bezighoudt.

Bron | Women's Health

Foto | iStock

Lees ook

10 tekenen dat jij en je partner goed bij elkaar passen

8 gewoontes die eigenlijk niet zo goed zijn voor je vagina

Na 10 jaar samen hebben stellen nog zó vaak (of weinig) seks

Artikelen van Margriet ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden