null Beeld

Doe Vriendelijk Dag: waarom vriendelijk zijn goed voor je is

Vriendelijk zijn voor een ander is altijd goed. Vandaag is het Doe Vriendelijk Dag, een mooi moment om bewust vriendelijk te zijn voor de medemens. Een fijn extraatje is dat het jullie beiden een goed gevoel oplevert. 

In Amerika vond van 9 tot en met 15 februari de Random Acts of Kindness Week plaats. In Nederland kennen wij zo'n week nog niet, wel doen wij dus mee aan de Doe Vriendelijk Dag: een welgemeend compliment geven, voorrang verlenen aan een fietser, de deur openhouden voor een ander... En het mooie is, door vriendelijk te zijn wordt je gevoel van eigenwaarde versterkt en dat draagt weer bij aan je geluksgevoel, zo valt te lezen op Werknatuurlijk.nl. Als de ander reageert op jouw actie door je te bedanken, krijg je daar ook weer een fijn gevoel van.

Variatie in vriendelijk gedrag

Het is wel belangrijk dat je varieert in vriendelijk gedrag. Mensen die elke dag op dezelfde manier vriendelijk zijn, krijgen daar geen geluksgevoel van, zo heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond. Soms leidde het wel even tot een geluksgevoel, maar dat ebde snel weer weg. Het vriendelijk zijn leidde tot een sleur, mensen voerden het gedrag gedachteloos uit, zo stellen wetenschappers Kennon M. Sheldon, Julia Boehme en Sonja Lyubomirsky in hun boek Variety is the Spice of Happiness: The Hedonic Adaptation Prevention Model.

Maar hoe doe je dat dan, steeds op een andere manier vriendelijk zijn? Experimenteer! Geef de ene keer een welgemeend compliment aan je partner, collega of buurvrouw of -man, en kies er de andere keer voor om een dierbare te bellen, gewoon om even te vragen hoe het gaat. Een andere aanrader is om iedereen te begroeten die je tegenkomt. Want zeg nou zelf, jij vind het toch ook leuk om spontaan begroet te worden op straat of in de trein? Lees hier nog meer tips.

Als je bewust vriendelijk gedrag vertoont en daarin varieert, ga dan bij jezelf na of jouw gedrag ook jouw geluksgevoel versterkt. Pas het ook toe op de werkvloer, wie weet helpt het je om makkelijker tot resultaat te komen.

“Een vriendelijk woord hoeft niet veel tijd te kosten, maar de echo ervan duurt eindeloos" - Moeder Teresa

Boemerangeffect

Bekijk ook deze video die heel duidelijk laat zien wat de kracht is van vriendelijkheid. De video, die in 2011 gepubliceerd werd door de Amerikaanse non-profit organisatie Life Vest Inside, brengt het boemerangeffect van vriendelijkheid in beeld. Het doel van de organisatie is mensen aan te zetten om 'deel te nemen aan daden van liefde en vriendelijkheid'.

Bron: Werknatuurlijk.nl

Lees ook:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden