De 5 meest voorkomende relatieproblemen in een lange relatie Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

PREMIUM

Dit zijn de 4 meest voorkomende relatieproblemen tijdens een lange relatie

Wat doe je als je al meer dan dertig of misschien wel veertig jaar samen bent? Langdurige relaties gaan niet vanzelf en er zullen altijd hoogtepunten, maar ook dieptepunten zijn. Relatietherapeut Rianne Roes deelt met ons de vijf meest ingebrachte relatieproblemen.

En ze geeft tips om deze relatieproblemen op te lossen.

Het broer/zus-gevoel

Als stellen een lange tijd samen zijn, kan het op een gegeven moment aanvoelen als een broer-zus relatie, waarbij de diepere aandacht en het vlammetje mist. “Als het gevoel er niet meer is, kun je twee dingen doen. Je kunt accepteren dat het zo is en dat jullie elkaar een mooi leven geven of samen een poging doen om de liefde opnieuw te laten opvlammen,” zegt relatietherapeut Rianne Roes van het boek ‘Raak Elkaar Niet Kwijt’. Natuurlijk helpt het om weer romantische dates voor elkaar te organiseren, maar de relatietherapeut legt uit dat het belangrijk is dat je samen eerlijk durft te zijn. “Vraag jezelf waarom de relatie aan het stagneren is en hoe het kan dat je van je partner bent verwijderd. Als stel zul je eerlijk en open naar jezelf en naar jullie relatie moeten kijken. Vraag je af wat voor verbintenis jullie hebben en op welke manier jullie elkaar iets nieuws kunnen vertellen.”

Lege-nest syndroom

Jarenlang heb je samen voor de kinderen gezorgd. Logisch dat door de zorg voor kinderen in combinatie met werk, een sociaal leven, sport en het huishouden minder tijd was voor elkaar. De gezinsdynamiek verandert en dit heeft uiteraard invloed op je relatie. “Traditioneel gezien zijn het vaak de vaders die een drukke carrière hebben, waarbij de moeders meer de zorg voor de kinderen op zich nemen. Als je kinderen het huis uit gaan ontstaat er ruimte om je leven een nieuwe inleving te geven en zul je kinderen een stukje moeten loslaten. Vanzelfsprekend blijft er meer tijd over en het is goed om van tevoren te bespreken wat jullie wensen zijn. De omgeving verandert en er is meer tijd voor andere dingen. Een belangrijke vraag om samen uit te zoeken is: ga je de extra tijd aan jezelf besteden of samen op zoek naar bijvoorbeeld een nieuwe hobby?”

Verlies van gezondheid

Wanneer jij of je partner gezondheidsproblemen krijgen, dan heeft dat uiteraard invloed op jullie relatie. Natuurlijk ben je er voor elkaar in goede en slechte tijden, maar als iemand vanwege gezondheidsproblemen minder vitaal en fit is en daardoor veel thuis moet zitten, kan dat voor een partner best lastig zijn. “Het is eigenlijk een soort rouwproces waarbij je beide moet berusten in het feit dat er een beperking is. Probeer te accepteren dat iemand minder vitaal zal zijn en dat jullie daardoor een ander leven moeten leiden en op een andere manier rekening met elkaar moeten houden. Als de emoties zijn gaan liggen, kun je kijken wat er nog wel binnen handbereik ligt. Wat kun je nog wel samen doen? Soms komen daar hele mooie nieuwe inzichten uit.”

Een affaire

Volgens Amerikaans onderzoek overleeft slechts 31 van de huwelijken overspel. Toch hoeft het volgens Rianne Roes niet altijd een dealbreaker te zijn. “Vraag jezelf af wat je nog zou willen en ontdek wat het vreemdgaan voor jou heeft betekend.” Ze legt uit dat er een fundament van liefde moet zijn wil de relatie het overspel overleven. “Gaat het om ware liefde die je eigenlijk jarenlang voor je hebt uitgeschoven of gaat het vooral om lust? Of soms ziet een nieuw persoon bepaalde aspecten van je die een ander nog niet heeft gezien. Vooral bij een lange relatie kan een nieuw persoon, die jou op een andere manier ziet, veel losmaken. Maar dat hoeft niet altijd te betekenen dat dit je ware nieuwe liefde is. Vreemdgaan kan ook een bepaald aspect binnen je relatie openbaren, waardoor je inziet dat er op bepaalde vlakken werk aan de winkel is.”

Lisa VermeijGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden