Margriet logo
Dít kun je doen als je partner vaker zin heeft in seks (of andersom) Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít kun je doen als je partner vaker zin heeft in seks (of andersom)

Stress, vermoeidheid, geluidsoverlast: geen zin hebben in seks heeft allerlei oorzaken. Maar wat kun je doen als je partner vaker zin heeft in seks dan jij, of andersom? En hoe bespreek je dat met elkaar?

We vroegen het aan seksuoloog Astrid Kremers.

Verschillende factoren

Zin hebben in seks heeft niet zoveel te maken met een hoog of laag libido. Kremers: “Libido is een verouderd begrip dat we niet liever meer gebruiken. Inmiddels weten we dat zin in seks, verlangen en opwinding emoties zijn. Net als angst, blijdschap en verdriet. Dat verlangen voelt misschien spontaan, maar wordt veroorzaakt door verschillende factoren.” Kremers noemt er vier, waarvan fysieke en mentale gezondheid de eerste. Klachten als vermoeidheid, pijn of stress gooien vaak roet in het eten. De tweede factor is de status van je relatie. “Misschien heb je relatieproblemen, voel je weinig of juist veel seksuele aantrekkingskracht richting je partner of hebben jullie even wat minder tijd voor elkaar.” Daarnaast hebben externe factoren ook invloed op je seksleven. Zowel negatief, bijvoorbeeld door storende geluiden of weinig privacy, als positief: een warme en knusse omgeving. “Deze drie factoren gecombineerd met interne en externe seksuele prikkels bepalen of je zin hebt in seks. Als de remmende factoren zwaarder wegen dan de stimulerende factoren ben je niet opgewonden.”

Wel of geen zin in seks

Volgens Kremers zijn er twee concrete vragen waarmee je kunt achterhalen of je zin hebt in seks. “De eerste is: verwacht ik dat vrijen voor mij plezierig zal zijn? Misschien zie je er juist tegenop, omdat je bang bent dat het pijn doet of dat het niet lukt. Vraag jezelf daarnaast af: vind ik déze seksuele prikkel in déze situatie lekker? Stel, je partner haalt je aan terwijl je aan het werk bent, dan zeg je waarschijnlijk nee. Dat betekent niet meteen dat je een laag libido hebt, maar dat je die prikkel in die situatie niet prettig vindt. Dat kan een halfuur later heel anders zijn. Je verlangen naar seks kan per seconde veranderen”, aldus de seksuoloog. Wil je iemand zijn die vaker zin heeft in seks? Dan is het volgens Kremers belangrijk dat je fijne seksuele herinneringen maakt. “Als je met positieve verwachtingen aan een vrijpartij begint, heb je meer zin en wil je het vaker. Best logisch: je gaat ook sneller naar een restaurant waar je al eens lekker gegeten hebt.”

Lees ook:
De beste seksstandjes bij een pijnlijke of nieuwe heup

Gevoel van afwijzing

Als jij wel zin hebt in een vrijpartij, maar je partner niet, voelt het misschien alsof je afgewezen wordt. Andersom geldt dat ook: je hebt het gevoel dat je je partner afwijst. “Het helpt om het niet te zien als een afwijzing, maar als een verschil in verlangen”, adviseert Kremers. Wie vaker zin heeft in seks dan haar partner (of andersom) kan gebruikmaken van een handig stappenplan. “Beloon het initiatief, uit je wensen en ga op zoek naar een overeenstemming. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik merk dat je zin hebt in seks en ik kan me voorstellen dat het lastig is dat ik nu geen zin heb (beloning). Ik ben helaas heel moe, zullen we nu tegen elkaar aankruipen en morgenochtend samen douchen (wens)? Dat lijkt mij heel fijn (overeenstemming).’ Blijf beiden altijd respectvol en vriendelijk.”

Verschil in verlangen

Goed om te weten: er zijn maar heel weinig koppels die geen verschil in verlangen ervaren. “Dat geldt in alle opzichten, ook als het gaat om de inrichting van het huis of de boeken die ze graag lezen”, vertelt Kremers. Het is niet de truc om te praten over het verschil in verlangen, maar om te zoeken naar aansluiting: wat willen we beiden wél? “Denk niet probleemgericht, maar oplossingsgericht. Maak de stimulerende factoren zwaarder dan de remmende. Als het op je seksleven aankomt, is het belangrijk dat wat er gebeurt voor jullie beiden plezierig is. Als jullie daar allebei moeite voor willen doen, komt het gelukkig meestal goed. En zo niet, schroom dan niet om contact op te nemen met een seksuoloog.”

Beeld | Getty Images

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden