null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít is wat kinderen het vaakst aan hun moeder vragen

Kinderen die opgroeien, verwonderen zich vaak over de wereld om zich heen. Die maakt natuurlijk nieuwsgierig. Een op de drie kinderen stelt hun moeder dan ook minstens 100 vragen per dag. Met soms wel uitschieters naar 200 per 24 uur. Maar heb je je weleens afgevraagd wat de meest voorkomende vraag is?

Dat voeding een belangrijke levensbehoefte is, moge duidelijk zijn. En dat geldt ook voor de jonge generatie. De vraag: “Mama, wat eten we?" komt namelijk het vaakst bovendrijven, zo blijkt uit een onderzoek onder 400 Nederlandse moeders met kinderen tot en met 17 jaar.

Waarom?

Zo’n 70% van de moeders gaf aan dat die vraag het vaakst door hun kroost gesteld werd. Andere veel voorkomende vragen hadden betrekking op hoe iets werkt én waarom (55%). Een derde van de moeders krijgt regelmatig vragen over nieuwe kleding of kleren die kwijt zijn.

Ideale momenten

De Nederlandse moeders gaven aan vooral tijdens het avondeten bestookt te worden met vragen. 31% gaf aan dat ook het ontbijt een ideaal moment was voor een vragenvuur. Ook gedurende een autorit, tijdens het voorlezen of tijdens het naar bed brengen, worden volop vragen gesteld. Bijna alle ondervraagde moeders (89%) zeggen dat hun kind met vragen eerst naar hen toe komen; slechts 5% van de kinderen gaat eerst naar hun vader. Moeders geven aan dat het geslacht van het kind niet uitmaakt, meisjes en jongens stellen evenveel vragen.

Mamavragen

Het onderzoek is uitgevoerd ter gelegenheid van de nieuwe campagne #mamavragen van Kinderfonds MAMAS, om aandacht te vragen voor de 3 miljoen kwetsbaarste kinderen in Zuid-Afrika die geen antwoord krijgen op hun vragen. In Nederland is de meest gestelde vraag aan moeders: “Mama, wat eten we?”, maar kinderen in Zuid-Afrika hebben vaak helemaal geen eten, geen bed om in te slapen en geen medische zorg als ze ziek zijn.

Antwoorden geven

Een van die kinderen is de vijfjarige Kaya. Op een onbewaakt moment trok de nieuwsgierige Kaya een pannetje kokend heet water over zich heen. Ze lag daarna wekenlang met brandende pijn in een aftands ziekenhuis. Kaya’s moeder had al moeite met de dagelijkse zorg, vaak was er niet eens eten in huis. Haar moeder brak; ze realiseerde zich dat ze hulp nodig had en trok aan de bel.

Hoewel Kaya altijd littekens zal blijven houden, wacht haar door de inzet van de MAMAS inmiddels een betere toekomst. Dagelijks wordt ze opgevangen door de MAMAS van het project NorSa. “Ze is van een verlegen meisje veranderd in een open spraakwaterval", lacht MAMA Beatie. “Ze stopt gewoon niet met het stellen van vragen.” Gelukkig staat MAMA Beatie klaar om antwoorden te geven en te blijven geven. Totdat Kaya volwassen is.

Wil jij iets doen voor kinderen als Kaya? Steun de MAMAS. Met slechts €5 per maand help je al één kind.

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden