null Beeld

Dít is waarom we sommige stemmen zo sexy vinden

Soms hoef je iemand alleen maar aan de telefoon te horen, om te weten dat je diegene aantrekkelijk vindt. Hoe kan het dat we sommige stemmen zo sexy vinden?

We zetten onze stem zelfs onbewust in om mensen te verleiden.

Lager praten

Uit een onderzoek in de Journal of Nonverbal Behaviour blijkt dat onze stem lager is wanneer we iemand aantrekkelijk vinden. Hiermee proberen we deze persoon aan te trekken. Maar waarom vinden we het ene stemgeluid aantrekkelijker dan het andere?

Sexy stemmen

Dit heeft voor een groot deel met ons natuurlijke instinct te maken. (Heteroseksuele) vrouwen voelen zich, volgens het onderzoek, over het algemeen aangetrokken tot mannen met zware, diepe stemmen. Dit komt doordat een zware stem suggereert dat een man veel testosteron heeft. Hierdoor zouden ze, evolutionair gezien, een goede partner zijn, omdat ze beter kunnen reproduceren.

Vruchtbaarheid

Andersom werkt het op dezelfde manier: heteroseksuele mannen vallen juist op vrouwen met een hoge stem, omdat dit een connectie heeft met grote hoeveelheden oestrogeen. Dat is weer een teken van gezondheid en vruchtbaarheid – net als brede heupen, bijvoorbeeld. Onze persoonlijke voorkeur wordt dus vaak onbewust gestuurd door de natuur.

Cultuur vs natuur

Maar als mannen vallen op vrouwen met hoge stemmen, waarom wordt onze stem dan lager wanneer we iemand willen verleiden? Dit is een gevalletje waar cultuur het overneemt van natuur. Het stereotype ‘sexy stem’ in onze maatschappij is een diepe, lage en hese stem. We passen ons onbewust aan dit stereotype aan wanneer we een ander aantrekkelijk vinden, ontdekte een studie. Het is duidelijk dat dit een cultuurdingetje is wanneer we kijken naar bijvoorbeeld Japan. Daar worden vrouwenstemmen juist als sexy beschouwd wanneer ze hoog, schel en bijna kinderlijk klinken.

Voorbeelden van sexy stemmen

Kortom: of je als vrouw nou een lage of hoge stem hebt, ze kunnen beide als aantrekkelijk worden ervaren. Maar heteroseksuele vrouwen horen volgens de studieresultaten toch echt het liefst een lage stem bij mannen. Een kleine speurtocht op internet onthulde dat bijvoorbeeld de stemmen van acteurs Liam Neeson, Morgan Freeman, Alan Rickman, James Earl Jones en Antonio Banderas als extreem sexy worden ervaren. Vind jij dat ook?

Bron | Huffington Post

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden