Margriet logo
null Beeld

Dít is waarom we een baby, puppy of kitten zo graag willen ‘platknuffelen’

Ken je dat gevoel, dat je een baby, kitten of puppy zó schattig vindt dat je hem of haar liefst zou platknuffelen of opeten? Het is gewoon zó lief, dat dat de beste optie lijkt. Maar waardoor ontstaat dat gevoel eigenlijk?

Neuropsycholoog Joke Bruins vertelt aan Linda.nl dat het allemaal te maken heeft met het knuffelhormoon oxytocine.

Oxytocine

Oxytocine maak je al vanaf de geboorte aan en zorgt voor de binding tussen een moeder en een baby, bijvoorbeeld bij de borstvoeding. Het geeft ons een vredig, veilig en warm gevoel. Dát hormoon speelt ook een rol bij waarom we heel lieve dingen, zoals een puppy, baby of kitten, zo graag plat zouden willen knuffelen. Als we ontroerd raken, willen we knuffelen en dat veilige gevoel voelen.

Verzorgen en beschermen

Als je zelf moeder (of trotse dierenmoeder) bent, is platknuffelen voor je gevoel soms zelfs niet genoeg. Er bestaan vrouwen die niets liever willen dan een baby weer even terugstoppen in hun buik, zó veel bescherming willen ze bieden aan hun kroost. “Knuffelen is dan niet meer voldoende, je wilt één worden. Ze in jezelf stoppen”, vertelt Bruins tegen de website. Als je iets zó aandoenlijk vindt, wil je het dus eigenlijk platknuffelen omdat je het té graag wilt verzorgen. Vooral vrouwen hebben er last van, denkt Bruins. Die hebben veel sterkere moedergevoelens.

Lees ook:

Waarom het knuffelhormoon oxytocine zo belangrijk is

Letterlijk platknuffelen

We willen natuurlijk niet letterlijk een kind, puppy of baby platknuffelen of opeten, maar soms kan het wel voelen als een soort oerdrift. Niet zo gek, zegt Bruins. “Dat is hetzelfde als wanneer je heel gelukkig bent of zó hard moet lachen dat je gaat huilen. Dan ben je ook emotioneel in disbalans.” Vooral bij mensen die in hun jeugd te weinig liefde hebben gehad, kan dit wat heftiger zijn. De stofjes in hun brein zijn namelijk vaker in disbalans. Gewoon lekker knuffelen dus, want het maakt gelukkiger, biedt troost én is goed voor je mentale gezondheid.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Linda

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden