null Beeld

Dít is waarom je vaker hand in hand zou moeten lopen met je partner

Als je net verliefd bent, loop je regelmatig hand in hand op straat. Maar als koppels eenmaal een lange relatie hebben doen ze dit een stúk minder. En dat terwijl er een hoop redenen zijn, om juist dán vaker hand in hand te lopen met je partner. 

Zo zou het voor pijnverlichting zorgen, je staalt liefde en warmte uit naar elkaar en het versterkt de emotionele band met je partner.

Aanraking zorgt voor gelukshormoon

Je denkt er waarschijnlijk niet heel veel bij na als je de hand van je partner pakt, maar waarom vinden we dat eigenlijk zo’n fijn gevoel? Psychotherapeut Silvia Neves zegt tegen Cosmopolitan dat we door die aanraking het gelukshormoon oxytocine aanmaken, een stofje dat ons mentaal en lichamelijk beter laat voelen. Het zorgt er voor dat we ons sterker verbonden voelen met de persoon die we aanraken, en empathie en vertrouwen voelen ten opzichte van diegene. Hetzelfde stofje komt ook vrij bij seks, en zorgt er dan voor dat je je aangetrokken voelt tot je partner.

Lees ook: Dit is de reden dat er nu veel meer relaties sneuvelen dan vroeger

Diepe en meer persoonlijke band

Als je hand in hand loopt met iemand waarvan je houdt, stromen die emoties volgens Neves van jouw hand naar die van je partner. Je zal merken dat jullie ademhaling onbewust zelfs begint te synchroniseren, omdat jullie elkaar spiegelen. Onze handen zijn heel gevoelig, en reageren op emoties door warm of koud te worden of te gaan zweten. Ook kun je, door je partner’s hand vast te houden, zijn of haar hartslag voelen. Dit allemaal lijkt er volgens Neves voor te zorgen dat jullie een diepere en meer persoonlijke band met elkaar voelen.

Aangeleerd gevoel van veiligheid

Daarnaast is het vasthouden van handen ook heel natuurlijk gedrag, iets wat baby’s al aanvoelen en leren. Een baby wordt geboren met een reflex waardoor ze hun handen om je vingers willen krullen, zonder dat ze daar echt iets mee bedoelen. Vervolgens leren we kinderen dat ze in drukke situaties, of bij het oversteken van een weg, de hand van hun ouders vast moeten houden, waardoor ze dat associëren met veiligheid. Later in ons leven leggen we onbewust die link nog steeds, en voelen we ons een stuk zekerder als we de hand van onze partner vasthouden. Om diezelfde reden grijpen we zelfs naar de hand van een vreemde in een traumatische of extreem spannende gebeurtenis.

De aanmaak van gelukshormonen, een manier om beter op één lijn te komen met je partner én een gevoel van veiligheid. Er zijn dus genoeg redenen om de volgende keer dat jullie samen op straat lopen de hand van je partner even vast te pakken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Cosmopolitan UK

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden