null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit is waarom je pas ziet hoe je ex écht is als jullie uit elkaar zijn

Hoe kan het toch dat je bij vriendinnen altijd meteen ziet wanneer iemand foute intenties heeft, maar dat jij altijd op de verkeerde verliefd lijkt te worden? En pas wanneer de relatie gestrand is, zie je in wat voor type je ex eigenlijk was. Niet getreurd, want dit is helemaal niet gek. Er blijkt namelijk een duidelijke verklaring voor te zijn.

Het heeft volgens onderzoek alles te maken met je humeur.

Verschillende films

Onderzoekers van de University of New South Wales waren benieuwd hoe goed mensen zijn in het herkennen van leugens, en wat de invloed van onze gemoedstoestand daarop is. En die connectie blijkt groot te zijn. De wetenschappers deden een experiment met een groep deelnemers waarvan het humeur beïnvloed werd door verschillende films. Ze kregen vrolijke, neutrale en verdrietige films te zien.

Leugens herkennen

Na iedere film kregen ze een verhoor te zien met een verdachte van diefstal, waarin de verdachte de waarheid of een leugen uitsprak. En wat bleek? Wanneer de deelnemers de verdrietige film hadden gezien (en dus emotioneel waren), konden ze de leugens een stuk beter herkennen dan wanneer ze de neutrale of vrolijke film hadden gezien.

Ex

Deze bevindingen verklaren ook waarom je in het begin van een relatie - wanneer je nog helemaal blij en verliefd bent - minder snel de leugens en het slechte gedrag van je partner herkent. Wanneer de relatie (bijna) voorbij is, en je je dus emotioneel voelt, zie je ineens wél wat voor vervelend type het is. Het kan dus geen kwaad om af en toe naar het advies van je vrienden of familie te luisteren wanneer het op daten aankomt. Zij kunnen vanaf het begin met een helder hoofd nadenken en zien misschien makkelijker wat voor persoon je aan de haak hebt geslagen.

Bron | Cosmopolitan

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden